Online onderzoek: Bijna de helft is ooit vreemdgegaan

Psychologie Magazine deed onlangs een online onderzoek naar vreemdgaan onder 2300 mensen, waaronder 1800 vrouwen en 500 mannen. Bijna de helft zegt ooit bedrogen te zijn, net als dat de helft toegeeft zelf bedrogen te hebben. Van de mannen ging 48% vreemd, van de vrouwen 43%. Maar, zegt seksuoloog en relatietherapeut Gertjan van Zessen: "De ervaring leert dat mannen hun avontuurtjes overdrijven en vrouwen ze onder het tapijt vegen." Vrouwen maken een inhaalslag. "Doordat vrouwen meer buitenshuis zijn gaan werken, is hun leven veel meer op dat van mannen gaan lijken, ook op het gebied van overspel." Uit het onderzoek blijkt ook dat mannen overspel vaker bewust opzoeken en dat het vrouwen eerder 'overkomt'. Ruim een derde van de mannen met een relatie kijkt wel es op datingsites tegen 1 op de 10 vrouwen. Eerder bleek al dat 12% van de gebonden mannen (tegen 7% van de vrouwen) seks had met iemand die ze via internet kennen. Dat is meer dan onder singles. De voornaamste reden voor ontrouw is verliefdheid. De reden daarna is ontevredneheid met de vaste partner. Van Zessen: "Dit kan ook alleen de verklaring achteraf zijn. Mensen zijn gek op aandacht en waardering. Ook al komen we niet direct tekort in onze relatie, wat extra bevestiging slaan we niet snel af." Mensen gaan vooral vreemd met een vriend(in) (17%), een collega (16%), een ex-geliefde (11%), een onbekende (10%) en een vage bekende zoals iemand van de sportschool (9%). Van de mannen vertelt 58% het aan helemaal niemand en 25% vertelt het aan de partner. Bij vrouwen houdt 33% het voor zichzelf en vertelt 34% het aan de partner.  21% van de mannen voelt zich schuldig en 32% van de vrouwen. Opbiechten is volgens beide therapeuten het beste. Verzwijgen is geen daad van liefde voor de partner. Ook al komt de partner er nooit achter, de leugens bestaan. Er is ook meer kans op vergeving na opbiechten dan na betrapt te zijn. "Een truc om vreemdgaan te voorkomen is er niet. Wat je wel kunt doen is bespreken dat er ooit iemand voorbij kan komen die jij of je partner aantrekkelijk vindt. Als dat inderdaad gebeurt, kun je je partner er makkelijker deelgenoot van maken – dan verdwijnt al een deel van de spanning. Door een beginnende verliefdheid op een collega niet met je partner te delen, zet je de deur naar vreemdgaan in feite al op een kier."

Bron(nen):   Psychologie Magazine      

6 Reacties Doe mee met de discussie →


 1. Windows 8

  ‘online’ en ‘onderzoek’ mag nooit in dezelfde zin gebruikt worden

 2. Burgermans

  Dit zegt meer over de lezers van Psychologie Magazine dan over de gemiddelde persoon.

 3. Vogelbeest

  “Een truc om vreemdgaan te voorkomen is er niet.”

  O?
  Uit ongeveer ieder onderzoek blijkt dat de gemiddelde man meer behoefte heeft aan sex dan de gemiddelde vrouw. Verder blijkt uit ongeveer ieder onderzoek dat vrouwen sex anders beleven en andere voorkeuren hebben dan mannen.
  Als vrouw kun je dus in vele gevallen vreemdgaan voorkomen door te zorgen dat je man voldoende sex krijgt naar zijn idee. Ook als je zelf wat minder behoefte hebt. 15 minuten per dag kan al genoeg.
  Als man kun je vreemdgaan voorkomen door met je vrouw te praten en proberen uit te vinden wat haar voorkeur is en wat ze wel en niet leuk vindt. Ook als je al dat gedoe maar onzin of nutteloos vindt.
  Als je dit allebei doet kun je een heel eind komen.

 4. 2374

  Iedereen heeft maatje S op een datingsite. Zo iets?

Reacties niet toegestaan