Hoe lang moet je minimaal buiten zijn om voldoende vitamine D aan te maken?

gezondheid
dinsdag, 27 september 2022 om 10:23
anp 454035389
Vitamine D is essentieel voor een goede gezondheid. De voedingsstof zit in bepaalde soorten voedsel, maar je huid maakt het ook aan onder invloed van zonlicht. Het is dus belangrijk om dagelijks de zon op je huid te voelen.
De dagelijks aanbevolen hoeveelheid vitamine D is 10 microgram per persoon. Dit kun je voor een deel halen uit vette vis, vlees en eieren. Maar de belangrijkste bron is zonlicht. Je lichaam heeft vitamine D nodig om het immuunsysteem en je spieren goed te laten werken. Ook zorgt het voor stevige en gezonde botten en een sterk gebit.
Het is belangrijk om elke dag in ieder geval een kwartier buiten te zijn tussen 11.00 en 15.00 uur, zegt het Voedingscentrum. En let er dan op dat het hoofd en de handen onbedekt zijn, zodat de huid en het zonlicht hun werk kunnen doen.
De zonkracht is in de winter meestal niet sterk genoeg om vitamine D op te nemen, dus het is zaak om in de lente, zomer en herfst een voorraad vitamine D op te slaan. Ga toch naar buiten voor een ommetje in de winter als het even kan. Een wandeling is gezond voor lichaam en geest.