Relaties houden stand door twee eigenschappen

De sleutel tot een langdurig fijne relatie? Wisten we het maar, het zou het leven en de liefde een stuk makkelijker maken. Wetenschappers doen er al veertig jaar onderzoek naar en concluderen dat in ieder geval twee basiseigenschappen tussen beide partners aanwezig moeten zijn: vriendelijkheid en welwillendheid. Een van de onderzoekers, die al decennialang het welslagen van relaties onderzoekt, is John Gottman. Hij omschrijft het als volgt: 'Mensen met een fijne relatie hebben de gewoonte om altijd het goede te zien in het gedrag van hun partner, hun waardering te uiten en positief te reageren op elkaar. In slechte relaties zoeken partners altijd naar redenen om elkaar te bekritiseren en te minachten.' In een van zijn experimenten liet hij pas getrouwde koppels vertellen over hun relatie. Een deel daarvan deed dat met een verhoogde hartslag en overmatig zweten. Een fight-or-flight-modus, aldus Gottman. De groep bleek zes jaar later of uit elkaar, of in een slechte relatie. De gelukkige stellen zaten tijdens het experiment rustig naast elkaar en spraken kalm. Onderzoek uit 2006 onderschrijft Gottman's bevindingen. Stellen die actief constructief reageerden op positief nieuws van de ander, bleven veel vaker bij elkaar dan stellen die passief of destructief reageerden. Oftewel: in een fijne relatie reageer je vriendelijk en welwillend als de ander iets leuks vertelt. Minachting blijkt in veel gevallen het begin van het einde. Maar daar ben je wel zelf bij, zeggen de onderzoekers. Er valt aan te werken.    

Bron(nen):   Business Insider      

7 Reacties Doe mee met de discussie →


 1. Burgermans

  Na veertig jaar onderzoek ontdekken ze dat fijne relaties duren langer dan slechte relaties. Het is me wat.

  • harrr

   Geweldig: “Stellen die actief constructief reageerden op positief nieuws van de ander, bleven veel vaker bij elkaar dan stellen die passief of destructief reageerden.”

   Het had een artikel van de speld kunnen zijn 😉

   (in antwoord op Burgermans)
   • Peter

    Nou, je kunt in het leven voor verrassingen komen te staan.
    Soms zit het de ene zo erg tegen en soms moet je het maar op je af laten komen.
    Dat maakt je sterker. Of zwakker natuurlijk. Maar ja, sommige mensen kunnen niet veel hebben.
    Het leven is geen feest, dat je moet er maar bij denken.
    Soms heb je helemaal niks te kiezen, maar is het gewoon je ‘lot’ en besef je pas wat gelukkig is als alles lijkt tegen te zitten, maar niet alles.
    Het ergste wat je kan overkomen is jezelf verliezen.
    Dan ben je dood. Of zoiets. 😉
    Liefde overwint alles. Zelfs de dood.

    (in antwoord op harrr)
  • ernie

   Ja, want “in een fijne relatie reageer je vriendelijk en welwillend als de ander iets leuks vertelt.” Maar wat nu als die ander alleen maar shit vertelt?

   (in antwoord op Burgermans)
   • Burgermans

    Je zou een banaan in je oren kunnen stoppen.

    (in antwoord op ernie)
    • ernie

     Maar Bert praat nooit shit en toch heb ik omdat hij het leuk vindt een banaan in mijn oor, maar om nou in beide oren een banaan te doen vindt Bert te ver gaan. Wat raad je aan? Peterselie dan maar?

     (in antwoord op Burgermans)
  • Peter

   Ja, das een feit. Maar ik ken relaties die 40 jaar stand houden vanwege de kinderen en nog voor hun pensioen, dan wel van de 1 of de ander, de kans zien er snel een einde aan te maken.
   Aan de relatie dan.

   Gewoon liefde.
   Als er geen liefde is, en die moet zeker van alle kanten komen, ook van boven (;-)) dan gaat het niet.
   Liefde voor de sex duurt inderdaad heel erg kort.
   Geloof me, dat gaat hooguit 10 jaar stand houden.
   De fysieke aantrekkingskracht sneuvelt als eerste.
   Als je daar al meteen doorheen kan prikken en er geen prioriteit van maakt dan kun je samen heel oud worden.
   En dan sla je je overal doorheen.
   Zo’n relatie hoef je dan niet echt fijn te noemen, maar uiteindelijk overleef je alle zwartgallige aanvallen en zie je het soms niet meer zitten door alle ellende die je tegenkomt.

   En met veel geld heb je een keuze. Als oude lul kun je je dan elk jong blaadje veroorloven. Maar als je pech hebt ben je sneller weg en erven hun je geld. 😉
   Je kunt natuurlijk ook met een lelijke partner in zee gaan. 😉

   (in antwoord op Burgermans)

Reacties niet toegestaan