5 redenen waarom je niet bang hoeft te zijn voor een scheiding

Een relatie is soms heel moeilijk, maar uit elkaar gaan kan nog lastiger zijn. Uit angst om alleen te zijn, uit hoop op verbetering of voor de kinderen blijf je het proberen. Toch zit het er soms gewoon niet in en kun je er beter mee stoppen. Vrees dan niet, de kans is groot dat je je uiteindelijk beter voelt. Psycholoog dr. Jill P. Weber noemt vijf redenen, waarom je niet bang hoeft te zijn voor een scheiding. 1. Het is niet altijd beter voor de kinderen Natuurlijk is een scheiding een ingrijpende gebeurtenis voor kinderen. Maar het is een misvatting dat je beter bij elkaar kunt blijven. Een slecht huwelijk vol spanningen en ruzies kan veel schadelijker zijn voor een kind. Kinderen zijn geneigd de gevoelens van hun omgeving over te nemen en gaan zelfs denken dat ze er schuldig aan zijn. 2. Je voelt je fysiek en emotioneel beter Chronische huwelijksproblemen trekken een zware wissel op je gezondheid. De combinatie van werk, kinderen en de voortdurende spanningen van je relatie maken dat je geen ruimte meer hebt om goed voor jezelf te zorgen. Stellen in een slecht huwelijk hebben vaker last van geheugenproblemen, ze slapen slechter, eten ongezonder, komen aan en gaan niet op tijd naar de dokter. 3. Je maakt kans op een betere relatie Wie zich ontworstelt aan een slecht huwelijk, leert vaak veel over zichzelf en ontwikkelt een beter zelfbewustzijn. Dat kan helpen bij het vinden van een fijnere relatie. De angst om alleen te zijn is geen goede reden om bij elkaar te blijven. Het versterkt de misère alleen maar, omdat je je machteloos en zwak voelt. 4. Het verdriet gaat voorbij Soms zijn mensen bang voor het grote liefdesverdriet, maar in de praktijk leren ze er juist wat van. Ze merken dat ze terug kunnen vallen op vrienden en familie en maken zich minder druk om kleine dingen. Het is wel belangrijk om de tijd te nemen om te treuren over het mislukken van je relatie. 5. Het kan heel bevrijdend zijn Velen hebben jaren geleefd met de hoop en de verwachting dat het ooit beter zal gaan. Het is goed om hoop te hebben, maar niet tegen beter weten in. Als beide partners er niet aan willen werken en er geen verbetering zichtbaar is, dan kan het heel bevrijdend zijn om er mee te stoppen.

Bron(nen):   Psychology Today      

4 Reacties Doe mee met de discussie →


 1. Daniel

  Psycholoog dr. Jill P. Weber is zeker ervaringsdeskundige met zijn 5 redenen,
  Over fijn terugvallen op familie en vrienden denken veel gescheiden mensen anders.
  Na de scheiding voelde ik me zo opgelucht dat ik het jaren gevierd heb met veel Wodka.
  Dat opgewekte toontje van Jill, hij moet toch weten dat eeuwig opgewekte mensen maken ons niet helpen, maar dat we ons ergeren aan het gebrek aan begrip.
  Psychologen publiceren vaak om mee te doen, mag…, maar dan wel iets zinnigs.
  Dit zijn dooddoeners Jill. Scheiden is over het algemeen verscheurende ellende.

  • ernie

   Als je een vrouw met “hij” aanspreekt wil ze van je scheiden en de familie niks meer met je te maken hebben. Tja en als je dan ook nog je tanden ontbloot als een rechtgeaarde pitbull om je verrotte gebit te laten zien… tja dan is het een en al verscheurende ellende.
   http://www.drjillweber.com/ lekker ding toch?

   (in antwoord op Daniel)
   • Daniel

    Misschien heb je gelijk Ernie en denk ik als volgt:
    ‘Weg ermee. Gewoon, omdat ze het verdient. Omdat ze dingen zegt die mij niet aanstaan’,
    Als je ouder wordt, besef je dat de geest een vervuilde zee is die soms wrakhout op het strand werpt.
    Maar dan lees ik weer een gedicht van Willem Wilmink en verzoen ik me met het leven en neem een Duveltje op Willem ‘s nalatenschap.

    (in antwoord op ernie)
 2. Hector

  Je bent je huis en kinderen kwijt en een groot deel van je inkomen wordt jarenlang van je afgepakt en weggegeven aan je ex, die de scheiding in gang zette, “omdat de muts op je uitgekeken was, duh”.
  Maar je hoeft niet bang te zijn hoor, je wordt alleen maar financieel geruïneerd voor de rest van je leven.

Reacties niet toegestaan