Bij de dood van Jade Goody (1981-2009)

Jade Goody is vannacht gestorven. En zoals te verwachten was hadden alle Britse dagbladen zich hierop goed voorbereid. 
Zelden had de dood zich immers luidruchtiger aangekondigd: de Engelse media kampeerden al dagen op de stoep van het huis waar Goody lag te sterven. Ze werden een paar maal daags door haar pr-man voorzien van sappige details van het stervensproces (‘Vandaag heeft Jade gebeden en veel Cola gedronken." ) om het nieuws gaande te houden. 
Jade Goody werd in Engeland bekend omdat ze tweemaal optrad in Big Brother. De laatste keer dat ze in dat huis zat kreeg ze te horen dat ze een dodelijke ziekte had. Sindsdien volgt Engeland (en de rest van de wereld) haar sterven ademloos op de voet. 
De mainstream media in Nederland (behalve De Telegraaf) hebben Jade geprobeerd te negeren, maar zo niet The New York Times, El Pais en Le Monde. Haar leven en sterven was immers een nieuwswaardig evenement geworden of de elite dat nou leuk vindt of niet. Haar doop (publikatierechten verkocht aan een tijdschrift) was in Engeland landelijk nieuws, evenals haar huwelijk en haar laatste dagen. De media konden zich voorbereiden op wat te doen als de dood zou komen. 
En ze doen nu wat hen past. De Sun doet, wat de Sun moet doen: meehuilen. "Jade passed away peacefully in her sleep at 3.55am on Mother’s Day surrounded by her heartbroken husband Jack Tweed, mother Jackiey, and close family friend Kevin Adams."  
The Independent en The Guardian doen een eerste poging te duiden wat de massahysterie zegt over deze tijd: de dood van Jade valt namelijk slechts te vergelijken met de opwinding rond de dood van Lady Di. Verwacht wordt dat de begrafenis van Jade tot een massale happening zal uitgroeien en dat het dagboek over haar laatste maanden een groot succes zal worden. 
Overigens heeft Jade vele levens gered: het aantal meisjes en vrouwen dat zich op baarmoederhalskanker heeft laten controleren is de laatste maanden als een raker omhooggeschoten.

Bron(nen):   The Guardian  The Indeppendent  The Sun