The Devil Is Back

In The Devil Wears Prada speelde Meryl Streep de rol van Anita Wintour, hoofdredacteur van Vogue en in zekere zin dus de baas van hoe de mode er uit ziet.
Wat we zagen, was een despoot die alle mensen in haar omgeving tot huilen bracht en zelf regelmatig uitbarstte in labiel hysterisch gejank. Het boek waarnaar de film was gemaakt, was geschreven door een voormalige medewerkster van Wintour, dus menigeen dacht: dit is naar het leven getekend.
Maar nu komt er een ‘echte’ film over Wintour uit, The September Issue. De film (anderhalf uur) volgt de 59-jarige hoofdredacteur als ze het september-nummer van Vogue voorbereidt, traditiegetrouw het dikste nummer (840 pagina’s, waarvan 727 advertentiepagina’s) van het jaar.
De Daily Telegraph heeft de film gezien en publiceert vandaag een artikel en een korte film (beide in de link) over dit project. Degenen die bang zijn dat The Devil Wears Prada een tikkeltje overdreef, kunnen gerust  zijn. In werkelijkheid is Wintour net zo erg als in de speelfilm.
Menigeen is gewoon doodsbang voor haar en intussen leest zij eenieder de les. Als een fotoshoot (kosten: 50.000 dollar) haar niet bevalt, gooit ze de foto’s gewoon weg. Ook de ongekroonde koningen van de modewereld (de top-ontwerpers) gaan zeer omslachtig met haar om, want Wintour is de paus van het mode-universum.
In het artikel in de Daily Telegraph spreekt men zich met verbazing uit over het feit dat ze zich zo willoos door een filmcamera liet volgen. Was Wintour soms heel even out of controll? Of werkte ze gewoon mee aan de wording van de mythe die ze zelf inmiddels is?
Hoe dan ook: de film wordt door de krant beoordeeld als een meesterwerk.

Bron(nen):   The Daily Telegraph