Take it Easy

In NRC Handelslbad een bijzonder vraaggesprek met Burt Bacharach, de Amerikaanse componist, pianist en bandleider die op 11 juli zal optreden op North Sea Jazz.
Bacharach (81) toert nu met een tienkoppige band over de wereld en is vermaard om zijn mierzoete songs waarvan een aantal klassiek zijn geworden. 'Zoetsappig' was het woord dat dikwijls aan zijn repetoire kleefde maar nu, na vele jaren, is wel duidelijk dat hij een groot componist is. 
Op enig moment ging hij samenwerken met Hal David en schreef hij een reeks songs die er wezen mochten: Make it easy on yourself van Dionne Warwick (zijn muze), Anyone Who Had a Heart, Walk on By, I Say a Little Prayer en Do You Know the Way to San Jose? Ook schreef hij filmscores voor What's New Pussycat?, Alfie en Casino Royale
Het Bacharach-liedje is altijd herkenbaar aan een zekere perfectie, gepolijstheid, romantiek en elegante orchestratie. 
Van de hedendaagse muziek moet hij niet veel hebben: "Hoor jij klassiekers in de hitlijsten," vraagt hij retorisch.
Graag zou hij nog eens met Aretha Franklin willen werken, maar die heeft geen platenlabel meer en dat noemt hij tragisch. "Dat er nog eens een dag zou komen dat Aretha niet gegarandeerd op de radio te horen zou zijn en dat Gladys Knight moet smeken voor een platendeal; het breekt mijn hart.

Bron: NRC Handelsblad