Pas op voor Michael Moore

De nieuwe film van Michael Moore ging in Toronto in première en de maker zelf is op grootse wijze onthaald. Capitalism: A Love Story is opnieuw een flammend (gefilmd) pamflet tegen het onrecht dat de cineast nu weer op het spoor is: het aloude kapitalisme.
Volgens The New York Times kent de geschiedenis geen succesvollere documentairemaker dan Michael Moore. Over de auto-industrie, over de wapenindustrie, over fast food en over 11 september; steeds opnieuw weet Moore het grote publiek naar zijn films te lokken.
Hij is brilant, denkt menigeen. Nee, het is een demagoog, zegt de ander. Hoe dan ook: een nieuwe film van Moore is een gebeurtenis.
Ja, een gebeurtenis, maar dan wel allereerst buiten Amerika. Op menig filmfestival – nu ook weer in Toronto – wordt hij als een held onthaald, maar een dergelijke behandeling is hem in zijn vaderland nog niet ten deel gevallen.
En dat komt volgens The New York Times omdat Moore naar Amerikaanse begrippen zó links is, dat hij nergens bij past. Eigenlijk blijkt uit alle films van Moore dat hij zich op een fundamentele wijze afzet van de manier waarop het leven in de VS wordt geleid. Het zou een vorm van masochisme, van zelfhaat, zijn als Amerikanen aan zijn voeten lagen. 
In zijn nieuwe – 126 minuten durende – film krijgen de bankiers en andere grote geldmakers er uiteraard weer op een verschrikkelijke manier van langs. De timing van de film had niet beter kunnen zijn en reken maar dat Moore hiermee weer vele miljoenen ophaalt.
Hé, is het verschil met zijn gesmade vaderland misschien toch kleiner dan hijzelf weleens denkt.

Bron(nen):   The New York Times