De laatste vrouw van Norman Mailer

Mooi interview in The New York Times met Norris Church Mailer, de laatste echtgenote van de zeer New Yorkse schrijver Norman Mailer, die zoals het een Amerikaanse held betaamt ook 'larger than life' was en uiteraard een groot vrouwenverslinder. Norris Curch trouwde in 1975 met de twee keer zo oude schrijver, die toen aan zijn zesde huwelijk begon. Norris zelf was toen 26, gescheiden van haar eerste man en was al moeder van een kind van drie. Ze kwam uit Arkansas, net als Bill Clinton, met wie ze ook nog iets 'gehad' heeft (de oud-president had voor het stuk in de NYT geen commentaar). Geen wonder; Norris Church was ooit ook 'Miss Little Rock' geweest.
Haar huwelijk kwam haar op de opgetrokken wenkbrouwen van de culturele elite aan de Oostkust te staan. Ethel Kennedy vroeg haar ooit of ze ook met deze man getrouwd zou zijn als hij geen Norman Mailer was. Maar Norris Church hield vol, week niet van Mailers zijde, en stuitte pas na acht jaar op zijn aanhoudende neiging tot overspel. Dat was een klap, en lokte opnieuw misprijzend commentaar uit. Wat dacht ze nu eigenlijk als 'de zoveelste vrouw van'? Daaronder waren nogal wat vrouwen van Mailers eigen leeftijd (zeventig plus); volgens Church kon Norman eenvoudig geen weerstand bieden aan vrouwen die hem vertelden wat voor een geweldige schrijver hij was.
Toch bleef Norris Church (na eerst bijna te zijn weggelopen) hem verdedigen en ook op zijn oude dag (Mailer stierf in 2007 op 84-jarige leeftijd) verzorgen. Die prestatie is des te groter omdat zij de laatste tien jaar tegen kanker vocht en na diverse hersentumoren al drie keer door de doktoren is opgegeven. Het belemmerde haar niet ook nog twee boeken te schrijven over haar leven met de grote schrijver. Daaruit komt een beeld naar voren dat duidelijk maakt dat ook Norris Church zelf een niet te onderschatten dame is. Kijk ook naar haar foto op nu 61-jarige leeftijd, omringd door statige schemerlampen en volle boekenkasten. Niet bepaald een dom type uit het Amerikaanse Zuiden, maar een persoonlijkheid in haar eigen recht. Ook Mailers negen kinderen die hij bij andere vrouwen verwekte zijn van haar onder de indruk.

Bron(nen):   New York Times