Oprah, de biografie

Moet je blij zijn als Kitty Kelley heeft besloten jouw levensverhaal op te schrijven?
Eh... Lastige kwestie. In ieder geval ben je razend beroemd, anders gaat de blonde Kelley echt geen tijd aan je leven besteden; ze schrijft eigenlijk alleen maar boeken over regelrechte sterren - denk aan Jackie Kennedy, Frank Sinatra, Elizabeth Taylor, Nancy Reagan en deze en gene van het Britse vorstenhuis.
Zijn het geauthoriseerde bio's? Nee dat zijn het niet, Kelley gaat haar eigen gang en lardeert ieders levensverhaal met lekker veel gemene details die de hoofdpersoon debunken en die de verkoop van haar boeken flink opstuwen. Natuurlijk heeft ze al vaak kritiek gehad op haar methode en haar werk is weleens 'Kitty litter' genoemd, maar het lijkt haar nauwelijks te deren. Zoals haar hoofdpersonen steenrijk en beroemd zijn, zo eist zij ook haar aandeel op in deze hooggelegen vip-contreien. 
Overigens doet Kelley veel research - met een meer dan gemiddeld oog voor onflatteuze details - dus laten we haar een hele goede tweederangs onderzoeksjournalist noemen.
Nu is haar biografie van Oprah Winfrey verschenen en als we The New York Times moeten geloven, heeft ze haar reputatie op alle mogelijke manieren recht gedaan. Wat ze scheef is vals, gemeen, onvolledig met hier en daar wat details die wel kloppen. 
Toch is het de teleurstelling die overheerst. Over Oprah zijn al zoveel boeken verschenen, dat er niet bijster veel meer viel te halen. Al komt Kelley wel de twijfelachtige eer toe dat Oprah nu dankzij haar speurwerk te weten is gekomen wie haar biologische vader is. 
Kon haar moeder dat niet zeggen? Nee, want die is niet langer in staat haar beroemde dochter aan de telefoon te krijgen. Terwijl Oprahs stiefvader tegen Kelley zou hebben gezegd: "Ik heb haar shows net zo nodig als een varken zin heeft in vakantie." Gezellige boel daar bij de familie Winfrey.
Zelf laten dit Kelley-boek liever dicht, maar als sfeertekening toch nog 1 detail. Een tuinman wist de biograaf te vertellen dat Oprah op haar boerderij in Indiana nooit in haar eigen zwembad komt. Reden: ze is veel te dik en doodsbenauwd dat paparazzi haar stiekem fotograferen als ze te water gaat.

Bron(nen):   The New York Times