Frankrijk voelt zich gepakt

Onsportief gedrag is op en rond de Franse sportvelden volstrekt normaal. 
Ach, waar is dat niet het geval, kun je zeggen. Maar laten we de stelling dan omdraaien: sportief gedrag (fair play, genereus je verlies erkennen, niet steeds maar flauwe uitvluchten bedenken bij tegenslag) lijkt ons geen Franse uitvinding.
Wie twijfelt aan deze stelling, moet eens een uur lang naar de Franse tv kijken als daar een voetbalwedstrijd of wielerwedstrijd wordt verslagen. De commentator is bijna altijd verontwaardigd als zijn landgenoten niet hebben gewonnen en de uitvluchten zijn talrijk. Trainers en sporters die na afloop om commentaar worden gevraagd, sluiten zich hier doorgaans gaarne bij aan. 
Vandaag keken we daarom even in L'Equipe, het grote Franse sportdagblad, dat ons vertelde hoe het gisteravond allemaal fout kon gaan in Muenchen waar het trotse Olympique Lyon verloor van het voetbalelftal van Louis van Gaal, waarbij bovendien de zeer in opspraak zijnde Franck Ribéry (foto) van het veld werd gestuurd na het begaan van een smerige overtreding.

1. Aan de rottrap van Ribéry wordt helemaal geen woord vuil gemaakt. Vanuit chauvinistisch standpunt had dit natuurijk ook wel gekund, want hij speelde immers bij de tegenstander, maar Ribéry is Frans en moet dadelijk bij de WK de Franse driekleur verdedigen.
2. Het feit dat later in de wedstrijd een speler van Olympique Lyon van het veld werd gestuurd, was volgens de Lyon-coach in L'Equipe omdat de eerdere beslissing inzake Ribéry gecompenseerd moest worden. Lees: OL moest zo nodig door de arbitrage worden gepakt. Complot!
3. Vreemdgenoeg voert de trainer van Lyon niet als excuus aan dat zijn elftal per bus naar Muenchen moesten rijden in verband met de afwezigheid van het reguliere vliegverkeer. Dat is een tikkeltje vreemd; een uitvlucht die voor het oprapen ligt, wordt totaal genegeerd! 

Ons vermoeden: die Claude Puel wordt in Frankrijk niet gezien als een toptrainer.

Bron(nen):   L'Equipe