Oorlog bij The Wall Street Journal

Amerikaanse kranten houden het lezerspubliek zeer goed op de hoogte van de sores die bij de concurrentie bestaat, het is soms net Nederland. 
Vandaag in de zondagse New York Times derhalve uitgebreid aandacht voor het boek War At The Wall Street Journal - Inside the Struggle to Control an American Business Empire. Een goed non-fictie boek heeft altijd een goede ondertitel.
In dit boek beschrijft Sarah Ellison hoe Rupert Murdoch en zijn New Corporation enkele jaren geleden als piraten bezit namen van de belangrijkste zakenkrant. De Murdochmensen kwamen binnen en - eerlijk is eerlijk - wisten de krant meer power te geven door uit de zakenniche te stappen en nu de rechtstreekse confrontatie met The New York Times aan te gaan als een complete nieuws- en achtergrondenkrant.
Volgens het boek is The New York Times in het universum van Murdoch de grote witte haai waar nu op moet worden gejaagd; pas als die krant aan de harpoen is geregen, is de missie geslaagd.
De verwerving van The Wall Street Journal paste totaal niet in het portfolio van Murdoch met ondermeer The New York Post en The Sun. Al de Pulitzerprijzen van The Wall Street Journal, lange tijd een deftige maar conservatieve krant, symboliseerden de grote afstand tot het ordinaire printgebeuren met z'n blote meiden op pagina 3.
Maar de 5,6 miljard dollar die Murdoch in 2007 op tafel legde was onweerstaanbaar en de oude eigenaren deden afstand van hun kind. Daarna had je nog enkele sleutenfiguren in de journalistieke lijn van de krant die hun onafhankelijke status wensten te behouden, maar met royale afkoopsommen maakte Murdoch daar korte metten mee.
Inmiddels is allang duidelijk dat het overnamebedrag veel en veel te hoog is geweest - een krant is in geld uitgedrukt nauwelijks nog iets waard - maar Murdoch gaat geen zee te hoog en zelfs zijn critici moeten bekennen dat hij de krant opstuwt - zakelijk en ook inhoudelijk. Het idee dat hij The New York Times kan verpulveren, geeft de oude baas gewoon vleugels.

Bron(nen):   The New York Times