Nederland in het wereldnieuws

Vanochtend is Nederland wereldnieuws. Niet de uitslagen van de Statenverkiezingen baren opzien in de international media, maar de gevangenschap van drie Nederlandse militairen in Libië. De drie mariniers vielen in handen van Ghadaffi’s troepen na een mislukte evacuatie actie zondag bij de stad Sirte.
De twee evacuées die de militairen uit de woestijn kwamen ophalen, een Nederlander en een Europeaan, zijn ondertussen door de Libische autoriteiten veilig afgeleverd bij de Nederlandse ambassade in Tripoli. Daarvandaan hebben ze woensdag het land verlaten. Over de vrijlating van drie gevangen gehouden mariniers wordt driftig en via ‘stille’ diplomatie onderhandeld.

De drie militairen vertrokken zondag aan het eind van de dag met de boordhelikopter van het marinefregat Hr. Ms Tromp die voor anker ligt voor de Libische kust. Het plan was om bij Sirte een Nederlandse staatsburger op te pikken die het land wilde verlaten. En de enige manier was via een helikopter, zegt het ministerie van Defensie.
Overmoedige actie van de marine, landen in een regio die in handen is van Ghadaffi's getrouwen? Aan boord van de Tromp dachten ze van niet. Maar zodra de Lynx helikopter was geland, werd deze omsingeld door Ghadaffistrijders.
Dat doet de Britse SAS toch anders.

Bron(nen):   The New York Times  CNN  BBC