Einde van wachtwoorden in zicht?

Wachtwoorden worden al eeuwenlang gebruikt, maar het einde van een wereld vol wachtwoorden lijkt eraan te komen. De CTO van IBM, David Nahamoo, maakte onlangs bekend dat ze verwachten dat biometrische identificatiemethodes de huidige problemen met wachtwoorden kunnen oplossen. Bij biometrische identificatiemethodes kun je denken aan het scannen van je vingerafdruk of je oog (iris of netvlies). Het gaat echter verder dan dit, want zelfs de manier waarop je loopt of de manier waarop je typt zijn uniek.

De biometrische identificatiemethodes bestaan al een tijdje, maar het bleef moeilijk om de methodes te integreren in het dagelijkse leven. Door gebruik te maken van verschillende biometrische identificatiemethodes en deze met elkaar te combineren, kunnen ze op de lange termijn de huidige wachtwoorden gaan vervangen.

Het Amerikaanse Departement voor Binnenlandse Veiligheid ziet er wel wat in en betaalt het bedrijf Accenture Federal Services 71 miljoen dollar om in 13 maanden tijd het systeem grondig te onderzoeken.

Verder gaf David Nahamaroo aan dat we ons geen zorgen hoeven te maken over misbruik van het systeem:

‘We hebben het allemaal wel eens gezien in een sci-fi film: een persoon wordt gedwongen door de schurk om hun oog of vinger te scannen en daarmee een deur te openen. Maar dat is fictie. In werkelijkheid zijn de camera’s van bijvoorbeeld een geldautomaat in staat om met gezichts- en irisherkenning de volgende dingen vast te stellen: stress, pupilverwijding en veranderingen in de hartslag en ademhaling. Hiermee kan het systeem vaststellen of de persoon in gevaar is.’

Bron(nen):   The Huffington Post