KRO en NCRV openen aanval op Jeroen, Paul en Mattthijs

Het is de christelijke omroepen KRO en NCRV een doorn in het oog dat de socialistische VARA twee prominente dagelijkse talkshows heeft. KRO en NCRV azen daarom op de populaire tijdslots van De Wereld Draait Door en Pauw & Witteman.


Het is een oude (publieke) omroepwet: "Niets is zo gevaarlijk als succes hebben". Met de scherpe concurrentie van steeds meer commerciele zenders leek die oude wet in de mottenballen van het omroepmuseum te zijn beland. Niet dus.
DWDD en P&W hebben ongekend succes met dagelijkse kijkcijfers van een miljoen en meer. Er is dus  geen reden de programma's van Matthijs van Nieuwkerk, Jeroen Pauw en Paul Witteman aan te tasten.
Ware het niet dat elk seizoen weer bekeken wordt of alle publieke omroepen in alle genres wel genoeg aan bod komen.  Dan is het - eerlijk is eerlijk - een tikkeltje scheef dat de VARA twee prachtige tijdslots heeft voor haar talkshows. KRO-directeur Taco Rijssemus legt uit: “Het mag niet zo zijn dat de Publieke Omroep zich tegen verandering keert, omdat het zo lekker met de kijkcijfers gaat.”
Aan de andere kant: De VARA maakte er een groot succes van. DWDD  zit op het matig bekeken derde net en bokst  aan het einde van het programma met succes op tegen het populaire Acht Uur Journaal. P&W houdt hoge kijkcijfers op een moment dat een groot deel van Nederland naar bed gaat of al in bed ligt. Voor politieke smaakmakers is een optreden in deze shows de hoofdprijs. Hoe lang nog?

Bron(nen):   Volkskrant  Zappen.blog  TV-visie