Homoseksualiteit mag in China niet op tv. En nu ook niet meer op social media

Eerder al verbood de Chinese overheid homoseksualiteit op tv te vertonen. Nu gaat het Chinese Facebook, Weibo, ook nog alle aan homoseksualiteit gerelateerde content offline halen.

Weibo schrijft over het besluit: “We willen een zonnige en harmonieuze gemeenschapsomgeving creëren en voldoen aan de cyberbeveiligingswetgeving van het land”.

China schrapte pas in 2001 homoseksualiteit van de overheidslijst met geestesziektes. In de praktijk rust er nog steeds een taboe op. Slechts 15 procent durft het aan de ouders te vertellen en maar 5 procent komt echt uit de kast. In ziekenhuizen zijn ‘therapieën om homo’s te genezen’ nog steeds gangbaar.

In 2016 verbood de Chinese overheid al het vertonen van homoseksualiteit op tv. “Geen televisiedrama mag abnormale seksuele relaties en gedragingen, zoals incest, relaties van hetzelfde geslacht, seksuele perversie, aanranding, seksueel misbruik, seksueel geweld, enzovoort tonen,” klonk het in de richtlijn.

Het verbod gold ook voor roken, drinken, overspel, seksueel suggestieve kleding, zelfs reïncarnatie. Sinds in 2012 Xi Jinping aan de macht kwam, is de culturele censuur in China sterk toegenomen.

Bron(nen):   Newsmonkey