Hoe Japanners vermenigvuldigen (ja, zó kan ik het ook!)

Iedereen die deze Japanse manier van vermenigvuldigen ziet, is stomverbaasd en geïntrigeerd. Is het echt zo eenvoudig, of lijkt het alleen maar eenvoudig? En klopt het wel? De digibeten onder ons kunnen enkel concluderen dat het blijkbaar werkt, en vragen zich af: waarom heb ik dit op de lagere school niet geleerd? De bèta’s storten zich op de queeste om te ontrafelen of het wel écht werkt en hoe dan. Voor die laatste groep: zie de uitgebreide uitleg van tech4mathed.

Bron(nen):   Gizmodo  tech4mathed    

7 Reacties Doe mee met de discussie →


 1. The Final Countdown

  Ik vermenigvuldig nooit. Ik hou niet van vermenigvuldigen. De Japanners blijk maar ook niet echt, want ze trekken af. Ze verdwijnen. Is het niet door een tsunami dan wel door te kort aan soort genoten.
  En zo goed doen ze het niet (meer).
  Ze hebben zich (zwaar) verrekend.

 2. Dirk Zeeman

  Alfa’s kunnen beter geen nieuwsberichtjes maken over beta-onderwerpen.
  Want ik denk niet dat veel beta’s zich hierover het hoofd hoeven te breken. Het werkt vrij simpel (het kost een geoefende beta ongeveer 30 seconden dit te doorgronden) en het is vrijwel equivalent met onze manier van onder elkaar vermenigvuldigen. Bij getallen die bestaan uit ‘lage’ cijfers (1, 2, 3) werkt de Jaoanse methode snel. Bij getallen die bestaan uit ‘hoge’ cijfers (6 …9) wordt het al snel heel veel telwerk, en is onze manier sneller. Bij getallen die bestaan uit veel cijfers (1234 x 45678) , wordt de Japanse methode al snel onoverzichtelijk.

  • André Somers

   Precies, en als je grote cijfers en nullen door elkaar hebt, wordt, het helemaal een ramp: 80907 x 7080. Succes met tekenen!

   (in antwoord op Dirk Zeeman)
 3. Dirk Zeeman

  En nog een nadeeltje, als er nullen in een getal zitten, moet je erg opletten hoe je de lijntjes tekent, anders heb je snel een fout.

 4. nanitous

  Dit is niets anders dan een grafische versie van de “indiase” of “arabische” vorm van vermenigvuldigen. Ik leerde het uit een Nederlands boekje uit de jaren ’30 van de vorige eeuw. @Dirk Zeeman: de tabel versie van deze methode van vermenigvuldigen is net zo efficiënt “onze” manier van vermenigvuldigen.

 5. Barry Gillis

  Queeste, voor iets dat volkomen begrepen word? Misschien is het een “queeste” om dit aan de gemiddelde persoon uit te leggen, maar “wiskundigen ontrafelen mysterieuze orientaalse methode”?

  Laat mij ook even verellen ove mij “Epische avontuur” toen ik vanochtend naar de bakker wandelde…..

Reacties niet toegestaan