Photoshop: een race met een ideaalbeeld die vrouwen nooit kunnen winnen

Mootz
donderdag, 19 april 2012 om 00:00
welingelichtekringen header 1
Bij de post van mijn vrouw zie ik ongevraagd drukwerk dat haar op de hoogte moet brengen wat ze in de winkel moet komen aanschaffen. Telkens als mijn oog erop valt vraag ik me af wat voor ziekte de modellen in de folder hebben. Ze zien er zo abnormaal uit. Een geheimzinnige stofwisselingsziekte? “Mag ik heel even kijken?” vraag ik mijn vrouw als ik mijn nieuwsgierigheid niet langer kan bedwingen. Dan zie ik het. De dame is gephotoshopt zodat haar benen onnatuurlijk lang zijn en haar taille onverantwoord gering. Dat krijgen vrouwen elke dag in media te zien waardoor ze gaan denken dat ze aan dit beeld moeten voldoen. Het vervelende is dat hun partners dat ook denken en dat weten de vrouwen. Het wordt een race met een ideaalbeeld die ze nooit kunnen winnen. Een eeuwige frustratie om wat nooit bereikbaar is. Voor de spiegel in het pashokje slaat de depressie al toe en ze kopen de Geisha broek toch, want het is hun enige kans te lijken op het onmogelijke.
Wie de Daily Mail of HuffintonPost volgt weet precies bij welke bekende vrouwen een vetrol over de broekrand hing, wie er uit ziet als een cervelaatworst in een te strakke jurk, en als de dames op straat gefotografeerd worden zijn ze net op weg naar de gym of komen er vandaan omdat ze uren per dag staan te trainen om de juiste bil- en armspieren te ontwikkelen. Onder een vergrootglas liggen ze en daarom eten ze nauwelijks meer en volgen daarnaast het raw food dieet waar Cameron Diaz bij zweert of het babyfood dieet waar Jennifer Aniston zo slank van is geworden. Voor gewone vrouwen van vlees en bloed is het niet te doen.
Het aantal jonge vrouwen met boulimia of anorexia neemt toe en het aantal vrouwen dat crashdieten volgt waarvan ze alleen maar dikker en ongezonder worden is gigantisch. Soms lijkt het al maar gekker te worden. Sondevoeding bijvoorbeeld! Natuurlijk willen vrouwen er op hun mooist uitzien als ze trouwen, dus ze doen er alles aan om zo slank mogelijk te zijn maar dat houden ze meestal niet vol en drie maanden daarna zitten de kilo´s er weer aan, want het hoeft niet meer zo erg. En als ik de zojuist genoemde online kranten bekijk is er niets zo mooi als twee maanden na de bevalling er weer uit te zien of je zo een fotoshoot voor een Victoria´s Secret kunt doen. Onze Doutzen kreeg alle internationale handen op elkaar omdat je aan niets kon zien dat ze net bevallen was. Nu schijnt de vaginastreek weer niet te donker te mogen zijn, want dat vinden mannen niet mooi (welke mannen? Mij hebben ze niets gevraagd) en wat als een vreemde mode in India begonnen is heeft in elk geval de VS al bereikt. Ik weet dat alles uit de jaren zestig en zeventig enorm verfoeid wordt, maar soms verlang ik terug naar die tijd toen vrouwen de BH verbrandden en zich afvroegen wie er eigenlijk de baas is over het vrouwenlichaam.