Eerste peiling: Samsom en Wilders in de min; ook VVD verliest

Mootz
vrijdag, 27 april 2012 om 00:00
welingelichtekringen header 1
Het donderdag gesloten begrotingsakkoord zorgt voor forse verschuivingen in de peilingen. Maurice de Hond heeft een snelle peiling gedaan. De PvdA krijgt een harde klap. Ook de PVV verliest.
De PvdA heeft ten opzichte van afgelopen zondag 5 zetels verloren en staat nu op 19 zetels. Groen Links stijgt 3 zetels naar 8, D66 2 zetels naar 17 en de ChristenUnie 1 zetel naar 7. Het CDA verliest nu 2 zetels minder dan afgelopen zondag en de VVD daalt er 2. Deze nieuwe coalitie krijgt nu 76 zetels (+6). Bij de overige partijen zien we dat de PVV 2 zetels daalt naar 17 en de SP 1 zetel stijgt naar 31 en daarmee (weer) gelijk staat met de VVD.
De forse daling van de PvdA komt enerzijds omdat het aandeel kiezers dat opgeeft weer PvdA te stemmen teruggezakt is naar de helft (was afgelopen zondag ruim 60%). Maar ook en vooral doordat de toestroom van nieuwe kiezers sinds het aantreden van Samsom duidelijk was gestegen abrupt is afgebroken. De winst van D66, Groen Links en ChristenUnie komt zowel door het beter vasthouden van de oude kiezers als het aantrekken van de nieuwe kiezers. Vooral bij Groen Links zien we een duidelijke verbetering sinds de afgelopen week (en de maanden ervoor). Na de Kunduz-beslissing was Groen Links duidelijk weggezakt. De winst van Groen Links komt meer van kiezers van andere partijen dan van de oud Groen Links-kiezers zelf.
De PVV behoudt nog ongeveer 60% van haar kiezers en wint maar weinig van de andere partijen. Daarmee staat het op het laagste punt sinds de vorige Tweede Kamerverkiezingen. De SP stijgt 1 zetel en komt daarmee weer gelijk met de VVD, die vooral minder kiezers aantrekt van andere partijen. Ook niet van de PVV (zoals dat afgelopen zondag wel was). De winst van de SP kwam vooral door de overgangen vanuit de PVV (13% van die kiezers zitten nu bij de SP).
51% van de Nederlanders reageert positief op het akkoord en 28% negatief. Bij de kiezers van de 5 partijen zijn er duidelijke meerderheden positief. (Bij Groen Links is dat 63%). Bij de kiezers van de PvdA is 36% positief en 38% negatief. 69% van de Groen Links kiezers vindt het verstandig van die partij dat ze mee hebben gedaan. 35% van de PvdA kiezers vindt het onverstandig van de PvdA om niet mee gedaan te hebben. Minister de Jager wordt veruit het meest genoemd als de persoon waar het akkoord aan te danken is.