Samsom bungelt nu samen met Wilders onderaan

Mootz
zondag, 29 april 2012 om 00:00
welingelichtekringen header 1
Maurice de Hond overziet het slagveld. Wie wint, wie verliest na een spectaculaire week? Een paar highlights: Zwaar verlies voor 'wegloper' PvdA. De PVV wordt voor het opblazen van het kabinet veel minder gestraft. Jan Kees de Jager is nu de hoogst gewaardeerde politicus. Minst gewaardeerd: Geert Wilders (begrijpelijk want hij is zo omstreden) en Diederik Samsom (dramatisch voor de leider van 1 van de drie traditionele  middenpartijen). Onderstaand een deel van de analyse van Maurice de Hond.
De week waarin alles anders werd (of niet?)
Er is waarschijnlijk geen week geweest in de Nederlandse politieke geschiedenis waar in een korte tijd zoveel veranderde als de afgelopen 7 dagen. In die periode ging Nederland door een politieke achtbaan, waarbij de situatie op vele manieren op 27 april heel anders was dan op 20 april. In deze week is de electorale positie van de PvdA duidelijk verzwakt en die van 4 van de 5 partijen die het begrotingsakkoord hebben gesloten versterkt. Alleen de positie van de VVD is electoraal verzwakt. Deze coalitie van 5 partijen heeft nu 76 zetels, terwijl dat een week geleden nog maar 71 was. De PVV heeft in deze week 1 zetel verloren. Ruim 60% van de kiezers van de PVV blijven de partij trouw, maar de nieuwe aanwinst is deze week vrijwel verdwenen.
Het oordeel over de hoofdrolspelers
Hieruit is duidelijk op te maken hoe de verschuivingen in de afgelopen tijd zich hebben voltrokken. Zo is goed te zien dat de scores van De Jager, Pechtold, Slob, Van Haersma Buma, Sap, en Blok zijn gestegen (allemaal betrokken bij het akkoord van deze week). Roemer, Rutte, Samsom en Wilders zijn gedaald. Daarbij is de score van Roemer en Rutte nog steeds hoog, maar Samsom en Wilders staan nu onderaan deze lijst. Het is interessant om te zien hoe de verschillende politieke leiders (en potentiele lijsttrekkers) het doen bij de kiezers van de eigen partij. Pechtold staat dan bovenaan met 8,1. Dan volgen Roemer (7,7), Rutte (7,5), Slob (7,4), Wilders (6,9), Sap (6,8) en Samsom (6,7). Voor Wilders is dit een ongekend laag cijfer bij zijn eigen aanhangers. Doorgaans scoorde hij een 8 of hoger.
Op naar 12 september
Nu de stofwolken van de afgelopen week aan het optrekken zijn is duidelijk wat de kiezers op dit moment denken over de politiek, de partijen en de personen. Het is een uitgangssituatie voor de campagne tot de verkiezingen op 12 september a.s. Daarbij kan er nog veel veranderen. Het zal heel veel uitmaken als 0,1,2 of 3 van de onderstaande combinaties meer dan 75 zetels zulllen halen en welke combinaties dat dan zijn: - Kunduz-coalitie (VVD, CDA, D66, CU, GrLinks) 76 zetels - Paars Plus (VVD, PvdA, D66, GrLinks) 75 zetels - Linkse coalitie 75 zetels - VVD, PvdA, CDA 63 zetels