Dietrich Fischer-Dieskau, de hogepriester van het lied, is overleden

Op 18 mei is de befaamde Duitse bariton Dietrich Fischer-Dieskau (1925-2012) overleden. Hij zong opera, oratoria en orkestliederen, maar hij kwam pas echt tot ongekende hoogte in het romantische liedrepertoire waarbij hij door een pianist werd begeleid. Met name de liederen van Franz Schubert en Robert Schumann zijn door niemand zo vertolkt als door Fischer-Dieskau. Niet alleen zijn bronzen stemgeluid, maar ook zijn interpretaties van het Duitse lied zijn nog steeds ongeëvenaard. De tekst die hij zong werd van vlees en bloed. Dichters als Goethe en Schiller konden geen betere muzikale interpreet wensen. Fischer-Dieskau werd overigens begeleid door pianisten als Alfred Brendel en Daniel Barenboim, maar met de Britse pianist Gerald Moore bereikte hij mijlpalen in de Schubertliederen.

Soms vergeleek ik bepaalde door Fischer-Dieskau gezongen liederen met interpretaties van andere zangers. Uit nieuwsgierigheid. Dat waren niet de minste zangers: Thomas Hampson, Matthias Goerne, Ian Bostridge, Thomas Quasthoff. Toegegeven, het zijn niet allemaal baritonzangers, maar hoe prachtig hun stemmen ook moge zijn, geen enkele zanger komt in de buurt van Fischer-Dieskaus interpretatie. Het pleit was telkens al snel beslecht. De hogepriester van het lied voegt iets toe wat anderen blijkbaar niet weten te benaderen. Schuberts Winterreise heb ik in elf uitvoeringen in de kast staan. Er zijn juweeltjes bij. Geen enkele interpretatie komt echter ook maar enigszins in het doorleefde concept van Fischer-Dieskau. Fischer Dieskau IS Schuberts Winterreise.

Naast zijn carrière als zanger heeft Fischer-Dieskau ook als dirigent en musicoloog naam gemaakt. Hij was hoogleraar in Berlijn en heeft van talloze universiteiten eredoctoraten ontvangen. De Duitse stemkunstenaar heeft voor de platenlabels Deutsche Grammophon en EMI meer dan 400 elpees en cd’s opgenomen. Gelukkig hebben we die opnamen nog en is hij niet echt overleden. Bovendien kan de Britse lichte tenor Ian Bostridge wellicht Fischer-Dieskaus interpretaties in de toekomst evenaren?

Boeken van Etienne Kuypers

www.etiennekuypers.com
Speakers academy Etienne Kuypers

Bron(nen):   Bron afbeelding