Het wordt steeds gekker: walvis aangespoeld met 100 kilo (!) plastic in zijn maag

Voor wie nog weleens twijfelt aan de ernst van de vervuiling van onze oceanen: er is in Schotland een dode walvis aangespoeld met 100 kilo aan plastic bekertjes, tasjes, touw en andere troep in zijn maag.

De walvis is aangespoeld op het strand van Seilebost op de Isle of Harris, een eiland voor de kust van Schotland. Experts kunnen nog niet zeggen of het plastic afval de doodsoorzaak is, maar voor omwonenden is dit het definitieve bewijs dat de oceanen er slecht aan toe zijn. Dan Parry, die vlakbij de vindplaats woont, zegt tegen de BBC: "Het is zo ongelooflijk droevig om te zien hoe hele visnetten en andere troep uit de buik van de walvis komen." Het verrast de man niet eens echt. "Iedere dag loop ik hier over het strand en vul ik een zak vol met aangespoeld afval."

Leden van de Scottish Marine Animal Stranding Scheme onderzoeken de dood van het dier. Op Facebook schrijft de organisatie: "De walvis was niet in slechte conditie. Hoewel het heel goed mogelijk is dat het plastic in zijn buik een rol speelde bij zijn overlijden, konden we niet bewijzen dat de darmen of andere ingewanden zijn geblokkeerd door het afval."

Maar zo benadrukken de onderzoekers: "Deze hoeveelheid plastic is desalniettemin gruwelijk en moet zijn stofwisseling ernstig hebben belemmerd. Het bewijst eens te meer hoeveel afval er in zee drijft en hoe schadelijk dat is voor het zeeleven."

Pas op schokkende beelden.

Bron(nen):   BBC News