Waar ben je het veiligst voor natuurrampen?

Natuurrampen zorgen vaak voor gigantische schade en maken veel slachtoffers. Wind en water zijn de grootste veroorzakers van natuurrampen. Om te bepalen waar op aarde het veilig of onveilig is maken de VN een World Risk Report. Daarvoor gebruiken ze de formule: natuurramp x bevolking - voorbereiding = schade. Kans op natuurramp Het gaat natuurlijk in de eerste plaats om de kans op een natuurramp. Zo is de 'Ring van Vuur' een van de gevaarlijkste gebieden. De zone loopt van Nieuw-Zeeland via Indonesië en Japan langs de hele westkust van Noord- en Zuid-Amerika. Driekwart van alle vulkanen ligt langs de Ring van vuur en 90 procent van alle aardbevingen gebeurt hier. Ook orkanen veroorzaken veel schade. Die ontstaan grofweg tussen de vijfde en dertigste breedtegraad. Dichter bij de evenaar is de coriolis-kracht te klein. Te ver naar het noorden of zuiden is water in de oceaan te koud om de orkaan te voeden met vochtige warme lucht. Bevolkingsdichtheid Ten tweede gaat het om bevolkingsdichtheid. Een ramp is pas een ramp als er mensen worden getroffen. Jammer genoeg zijn onveilige plaatsen ook vaak economisch interessant dus wonen er veel mensen. Aan een voet van een vulkaan of langs rivieren is de grond vruchtbaar. Aan zee kunnen via de haven goederen worden vervoerd.
Veiligheidsmaatregelen Het derde aspect dat de veiligheid van een plaats bepaalt, zijn de genomen veiligheidsmaatregelen. Nederland ligt dan wel onder de zeespiegel, maar door dijken en de Deltawerken zijn we relatief veilig. Waar is het gevaarlijk? Al vier jaar lang zijn de grootste risicogebieden: Oceanië, Zuidoost- Azië, Centraal Amerika en de zuidelijke Sahel. De meest kwetsbare landen zijn Tsjaad en Haïti en het minst veerkrachtige land op dit moment is Afghanistan. Waar is het veilig? Zweden (10), IJsland (6) en Malta (2) zijn de veiligste Europese landen in de top 10. Saoedi-Arabië staat op nummer drie. En het veiligste land ter wereld als het gaat om natuurrampen is de oliestaat Qatar in het Midden-Oosten. Nederland staat in het World Risk Report op de 52ste plaats. In vergelijking met andere Europese landen is het risico op een natuurramp in ons land erg groot.

Bron(nen):   Quest (betaald)      

3 Reacties Doe mee met de discussie →


  1. Dead Silence

    Op de maan zou ik zeggen.

  2. marianne martens

    het gevaar is er ook als je een wandelingetje doet of een suiker in de muur slaat.

  3. meesan

    Behalve overstromingsgevaar hebben we hier toch weinig te vrezen? Het is hier nooit extreem heet of extreem koud, we hebben geen bergen en dus ook geen lawines of aardverschuivingen, geen tornado’s of orkanen, geen vulkaanuitbarstingen, geen aardbevingen. Hoe we dan toch op de 52e plaats terecht komen?

Reacties niet toegestaan