Een huisdier is net zo slecht voor het milieu als met een SUV naar Marokko

Je kunt nog zo je best doen met zonnepanelen, isolatie, niet vliegen of geen vlees eten, als je een hond en een kat thuis hebt doe je die positieve milieu-effecten grotendeels teniet. Een hond laat jaarlijks bijvoorbeeld net zo’n grote ecologische voetafdruk achter als een SUV die van Groningen naar Marrakesh rijdt.

Een jaar een kat eten en onderdak geven, staat gelijk aan een autoritje van 1.413 kilometer. Dat blijkt uit Zwitsers onderzoek. “Het is vooral de grote voerconsumptie die impact heeft op het milieu”, zegt onderzoeker Niels Jungbluth. Juist tegenwoordig zijn huisdierbezitters geneigd om hun dieren eten te geven dat milieuvervuilend is, zoals vlees. Bovendien krijgen honden en katten te veel eten. Maar liefst 35 procent van onze huisdieren is te dik blijkt uit ander onderzoek. Behalve dat dit niet gezond is, is het dus ook slecht voor het milieu.

Maar het is niet alleen het voer dat een probleem vormt, ook huisvesting en uitwerpselen zijn schadelijk. Wil je een beetje aan het milieu denken, zorg dan in ieder geval dat je je huisdier niet te véél eten geeft. Ook is restvlees, dat de slager normaal gesproken weggooit, een oplossing. En wil je écht goed bezig zijn, neem dan een konijn of een vis. Hun ecologische voetafdruk is een stuk kleiner.

Bron(nen):   AD