Dit bekende toeristeneiland gaat waarschijnlijk voor een jaar dicht

Er is weer een eiland in Zuid-Oost Azië dat tijdelijk dicht gaat. Het populaire Komodo in Indonesië zal volgend jaar sluiten.

Liefhebbers die graag de grootste hagedissen op aarde wilden zien, zullen dus hun reisplannen moeten aanpassen. Vanaf januari is het eiland waar de komodovaraan veel voorkomt voor een jaar dicht. Het is momenteel een van de populairste bestemmingen van Indonesië dus waarom een sluiting? Mogelijke reden is dat er in maart een smokkelnetwerk is opgerold dat 41 komodovaranen van het eiland meenam en heeft verkocht voor zo’n 35.000 dollar.

Tijdens de sluiting wordt een programma opgestart om de populatie te vergroten en hun natuurlijke habitat te verbeteren. De beschermde dieren, bekend om hun giftige beten, kunnen tot wel 3 meter lang worden en wegen soms meer dan 70 kilo.

Het Komodo National Park staat op de UNESCO-lijst en is de laatste jaren steeds populairder geworden, onder meer door nieuwe vluchten en hotels in de nabij gelegen plaats Labuan Bajo op het eiland Flores. Momenteel komen er gemiddeld 10.000 toeristen per maand. Over het hele gebied leven zo’n 5.000 komodovaranen. Alleen het eiland Komodo gaat dicht, de rest van het park blijft open.

De sluiting is niet de eerste in de regio. Zo sloot Thailand in juni vorig jaar Maya Bay, waar de bekende film The Beach is opgenomen. Het land wilde het gedecimeerde koraal laten herstellen en een aantal werkzaamheden uitvoeren. De Filipijnen sloot Boracay voor een half jaar voor een grote schoonmaak van het sterk vervuilde strand.

Bron(nen):   CNN