5 dingen die je kunt schoonmaken met olijfolie

Olijfolie gebruik je waarschijnlijk vooral om te bakken en te braden, maar wist je dat je er ook heel goed mee kunt schoonmaken? Het is een wondermiddeltje voor deze vijf dingen:

1. Leren stoelen
Met olijfolie kun je kleine scheurtjes en barsten herstellen in je leren stoelen en banken. Ook gaat dof leer er weer van glanzen. Het werkt eveneens voor onder meer schoenen en tassen.

2. Hout
Ook houten kasten en tafels knappen op van een olijfoliebehandeling. Meng twee kopjes olijfolie met een kopje citroen of azijn en wrijf met een zachte doek en het mengsel over je houten meubelen.

3. Roestvrij staal
Verwijder eerst met azijn het vuil. Doe dan wat olijfolie op een stukje keukenrol en wrijf in cirkelvormige bewegingen over het staal. Zo herstel je de glans na het schoonmaken.

4. Gietijzeren pannen
Verwijder aangekoekt eten niet met zeep, want dan poets je de beschermende laag eraf. Kies in plaats daarvan voor een behandeling met zout en olijfolie. Het zout maakt de pan schoon en de olie zorgt voor een natuurlijke anti-aanbaklaag. Hoe vaker je je pannen op deze manier reinigt, hoe fijner ze bakken.

5. Zilverwerk
Laat je zilver extra mooi glanzen door het met een doek en wat olie in te wrijven.

Bron(nen):   HLN