‘Het moment is in zicht dat de huizenprijzen ophouden met dalen’

Het moment is in zicht dat de huizenprijzen ophouden met dalen, denkt FD-columnist en econoom Mathijs Bouman. De huizenprijzen dalen gestaag sinds de zomer/najaar van 2008, toen Lehman ten onder ging en daarmee de economie van het onmogelijke, waarin alles steeg en alles kon. Terwijl de aandelenkoersen willekeurig op en neer schieten, beweegt de huizenprijs met slaapverwekkende voorspelbaarheid, schrijft Mathijs Bouman in het FD. 'Volgens de economen van Rabobank wordt het gemiddelde huis volgend jaar 7% goedkoper. ING gaat tevens uit van 7% in 2013 en verwacht in 2014 een daling van 5%. Ook de Nederlandsche Bank verwacht nog twee jaar met dalende huizenprijzen. En een topman van SNS Reaal zei onlangs dat er de komende tijd nog 20% van de huizenprijs af moet,' constateert Bouman Een feest voor de huizenkoper met geduld. Wacht twee jaar met het kopen van dat huis van €300.000 en je krijgt tot €60.000 korting. Maar Bouman gelooft de voorspellingen niet. Uiteindelijk hebben diezelfde banken ook de daling nooit voorzien en hun klanten tot diep in het voorjaar van 2008 nog volgestopt met tophypotheken: "Als de door de banken voorspelde daling werkelijk uitkomt, zitten we eind 2014 op het prijsniveau van begin 1999, toen het grootste feestje op de Nederlandse huizenmarkt nog moest beginnen. Ligt het nieuwe evenwicht tussen vraag en aanbod werkelijk bij zo’n lage prijs? Ik betwijfel het. Door de prijsdalingen, gecombineerd met de relatief lage rente, ligt de betaalbaarheid van woningen nu al weer ongeveer op normaal niveau. Bovendien is er de afgelopen jaren veel minder gebouwd dan op grond van de verwachte groei van het aantal huishoudens nodig is." Want gemaskeerd door de crisis is er in Nederland een tekort aan huizen. Er wordt amper meer gebouwd, zodat er minder huizen komen voor meer huishoudens. En dat leidt tot schaarste. En schaarste, schrijft Bouwman, leidt vroeger of later onherroepelijk tot prijsstijgingen. Zodra de crisis voorbij is, zal die schaarste zich doen voelen. En houdt minstens de daling op en begint mogelijk een nieuwe stijging. Bouman: ‘Een koopmomentje’, zou de beursanalist dat noemen.

Bron(nen):   Het Financieele Dagblad      

7 Reacties Doe mee met de discussie →


 1. Niegol

  kijk eens rond, de halve stad staat te koop. En plotseling zou de huizenprijs stabiliseren?

  De wens lijkt me hier duidelijk de moeder van de gedachte 😛

 2. RhodBerth

  Op de middellange termijn is er in NL nog steeds een woningen tekort.
  Nu ligt de markt stil omdat er geen vertrouwen is en mensen afwachten.

  Omdat er niet meer gebouwd wordt zal de prijs op termijn weer hard gaan stijgen.
  Al die mensen die nu niet kopen stellen uit. Straks gaan die allemaal tegelijk kopen als ze denken dat de crisis voorbij is.

  Zo werkt economie. Het gaat slecht zolang mensen denken dat het slecht gaat. Dan potten ze hun geld op en stellen uitgaven uit. Totdat ze er weer vertrouwen in hebben en dat opgepotte geld gaan uitgeven om al die uitgaven die ze uitgesteld hebben te gaan kopen.

  Deze crisis duurt langer dankzij de media en de sociale media. Wantrouwen kan eenvoudiger worden verspreid en houdt ons dus langer in de tang. Uiteraard liggen er echte problemen aan de crisis ten grondslag. Maar dat is met elke crisis het geval.

  Ik denk dat economen geen rekening houden met de impact van wantrouwen-verspreiding door sociale media en internet. Het zou me niks verbazen als er straks een grote opleving komt die groter is dan ooit tevoren. Als ik hoor hoe veel van mijn collega’s allemaal behoeften uitstellen, nieuwe badkamer, nieuwe auto, nieuw huis, allemaal omdat ze wantrouwen hebben. Ze hebben wel het geld, maar wachten nog even.

  Maar goed, dat is uiteraard ook een beetje wishful thinking van mijn kant.

 3. doomdenker2

  Dit lees ik al jaren. ‘Het moment is in zicht dat de huizenprijzen ophouden met dalen’

  “Nu echt waar!”

 4. malky

  iets met hypotheekrenteaftrek en hellend vlak?

 5. Mathijs Bouman

  Leuk om hier genoemd te worden. Maar de kop boven dit stuk is niet juist. Het lijkt een citaat, maar nergens in mijn column schrijf ik dat ‘het moment dat de huizenprijzen dalen in zicht is’. Wat ik wel schrijf is: “Ik wil hier niet de analist spelen die belooft dat de markt
  snel gaat opleven.” Klinkt toch even anders.

 6. Eric van Zuiden

  Zodra de crisis voorbij is, zal die schaarste zich doen voelen.

  De crisis is nog niet eens begonnen hier.

 7. rico

  In de Nederlandse huizenmarkt wordt de prijs helaas niet bepaald tussen vraag en aanbod. Er is altijd een te laag aanbod geweest. Het on-wicht tussen aanbod en vraag, de krapte op de huizenmarkt was het grootst in de jaren 1945-1955, en toch ging de huizenprijs toen niet door het dak. De prijs wordt namelijk bepaald/gedicteerd door de financieringsruimte van de koper. De prijsstijgingen van 1983 tot 2007 zijn het gevolg van een absurde verruiming van de financieringsruimte, niet van een te grote schaarste op de markt.

  Die financieringsruimte wordt, door diverse maatregelen, thans versneld minder. Bovendien wordt de daling van de totale Nederlandse financieringsruimte van kopers versterkt door een groeiende werkloosheid. Het dalen van de huizenprijs en het oplopen van de werkloosheid zijn hierdoor gekoppeld. Van 1930 tot 1932 daalde de gemiddelde huizenprijs met 60% en liep de werkloosheid met meer dan een factor 3 op. Van 1979-1983 daalde de huizenprijs met 40% en liep de werkloosheid met meer dan een factor 2 op.

  De financieringsruimte van de koper is daarnaast nog afhankelijk van de rentestand. Rente is eigenlijk niet anders dan een risico premie voor het uitlenen van geld. Het is te verwachten dat de risico’s voor hypotheek-verstrekkers zullen oplopen, de rente zal dan volgen.

  Wanneer kan dit stoppen?

  – bij een sterke groei van banen
  – bij een sterke verdere verruiming van de financieringsruimte
  – bij een normalisering van de huizenprijs tot een langjarig gemiddelde

  Gezien de huidige maatregelen lijkt alleen de laatste optie reëel. Het langjarig gemiddelde ligt echter zo’n 70 tot 80% onder de huidige prijs… geen vrolijk vooruitzicht…

Reacties niet toegestaan