Stephen Fry: Poetin doet hetzelfde als Hitler in 1936

De Olympische Winterspelen mogen niet worden gehouden in Rusland vanwege de houding van dat land ten opzichte van de homo's, schrijft de Britse acteur en presentator Stephen Fry in een open brief aan premier David Cameron en het Internationaal Olympisch Comité (IOC). Hij schiet met scherp door Poetin te vergelijken met Hitler. Hij roept hen op om aan Poetin niet hetzelfde podium te geven dat Adolf Hitler in 1936 op de Olympische Spelen van Berlijn had. Fry, jood en homoseksueel, roept in de open brief Cameron en het IOC op tot een totale boycot van de Olympische Winterspelen in Sotsji in 2014. Hij schrijft dat ze moeten nadenken over de 'smet' die op de Olympische ringen werd geworpen toen Hitler die in 1936 al racistische wetten had ingevoerd, in Berlijn met de Olympische Spelen een podium kreeg voor wereldwijde aandacht. Fry vindt dat Poetin met onder meer zijn anti-homowetten, waarbij iedereen die 'niet-traditionele seksuele relaties' propageert tegenover minderjarigen een boete tot 5150 euro kan krijgen, op 'griezelige wijze' de geschiedenis herhaalt.  

12 Reacties Doe mee met de discussie →


 1. Kristi

  Ja, in ieder geval zijn er parallellen tussen de rol van het IOC destijds en nu. Ook toen suste het IOC de gemoederen, spoorde het Hitler aan om 1 ‘excuusjood’ voor Duitsland te laten meedoen (dat werd een half-joodse schermster) en werd er verder de andere kant op gekeken. Nu probeerde het IOC ons wijs te maken dat de antihomowet niet in Sotsji zou gelden. Wel dus. Maak toch eens een vuist!

 2. Pim Pandoer

  De OS beter in Sodom houden.

 3. Bart Matthesius

  We willen we de russen toch niet beledigen door overhaaste en ondoordachte beslissingen te nemen? In het belang van de economie (denk aan de handel!) moeten we ons tolerant opstellen. Naar de Russen natuurlijk, niet naar de homo’s.

 4. Captain Caveman

  ben absoluut niet pro Poetin, maar dit zijn nogal populistische uitspraken.

 5. Floris Maaskant

  Laten we het eerst eens hebben over dat je in Amsterdam als homo door Marokaantjes in elkaar gerost kunt worden, voordat we het over Putin gaan hebben! En Hitler had heel die spelen niet in Duitsland gewild, als het aan hem gelegen had!

  Het zou fijn zijn als het een en ander van elkaar gescheiden wordt… Rusland is een land met een masculaire cultuur, waar sowieso publiekelijk weinig ruimte is voor ‘softe’ mannen. Putin komt tegemoet aan deze wens van het volk daar, door per wet te verbieden om homo-propaganda te maken gericht aan minderjarigen. Het gaat dus niet over een algemeen homo verbod etc. waar het wel op lijkt als je de media zo volgt. Maar alleen om een verbod om homo-propaganda te maken gericht aan minderjarigen. Niet waar dus. ‘S Lands wijs, ‘s Lands eer, lijkt me ook.

  In de verenigde staten heb je ook een grote groep christenen en die eisen een verbod op het homo huwelijk, het is een vergelijkbare zaak. Heeft ook puur te maken met de wens van een grote groep kiezers daar. Democratie enzo, fijne zaak, dat mensen als meerderheid mogen kiezen hoe ze het willen hebben.

  Geheel overigens is het wel zo, dat homo’s in Rusland in elkaar geslagen worden, maar niet door de staat, wel door de meer conservatieve groeperingen daar (zoals je in Amsterdam, als homo, door Marokaantjes in elkaar gerost kunt worden). Aan de andere kant is het wel zo dat de overheid in Rusland homo ‘protesten’ hardhandig neerslaat, maar je moet dan wel bedenken dat in Rusland ALLE protesten hardhandig neergeslagen worden. Ook een cultuur dingetje, omdat Rusland niet het type democratie is wat wij hier hebben. En een laatste ding wat misschien goed is om hier dan te vermelden is dat homo’s in Rusland in tegenstelling tot de berichten in de media die wij zien over het algemeen een beter bestaan hebben dan menig homo in Amsterdam zolang je als homo daar dus niet gaat protesteren of naar minderjarigen gaat communiceren over homo zijn. In Amsterdam-nieuw-west is het ook niet heel raadzaam om als homo-stel hand-in-hand een buurt-wandeling te gaan maken trouwens.

  Dan nog iets over Hitler… In tegenstelling tot wat in menig geschiedenis boekje beland is was hij in het geheel geen voorstander van de Olympische Spelen in zijn land, het is waarschijnlijk propaganda minister Goebels geweest die dit geïnitieerd heeft, geheel tegen de zin van de Führer, het is bekend dat de laatste daar over gefoeterd heeft, maar het was toen niet meer terug te draaien. Hij wilde dat podium helemaal niet, juist omdat hij bang was dat Duitsland niet alle wedstrijden zou winnen, wat ook niet mogelijk was uiteraard.

 6. iembam

  wij doen in nl zo overgevoelig over vergelijkingen met Hitler. De vergelijking is terecht. Laten we niet meteen emmeren over godwin’s law en dat soort flauwekul. Zodra we ergens het wordt Hitler lezen vergeten we de hele boodschap en doen deze af als populistisch of “te ver gaan” NL staat op een eiland wat dat betreft. Er zijn parallellen tussen het beleid van Hitler toen en Putin nu. Dat wil niet zeggen dat Putin homo’s in gaskamers stopt. Er zijn parallellen. niks meer niks minder.

  • Floris Maaskant

   Er zijn helemaal geen parallellen en juist omdat die er niet zijn dient het H-woord vermeden te worden om de discussie te laten gaan waar hij over gaat. Het is niet meer dan Amerikaanse propaganda om de aandacht af te leiden van allerlei andere zaken die er echt toe doen en een stelletje rel-nichten laat zich dit keer voor het karretje spannen van de Amerikaanse propaganda machine!

   (in antwoord op iembam)
   • Braindamage

    Euh…. het is een Britse acteur hoor, geen Amerikaan! 😉 En Stephen Fry heeft gewoon gelijk, er zijn absoluut parallellen of je het nou leuk vindt of niet! P. is net zo eng als H. was. En euh….. de dicussie gaat o.a. ook over H. hoor! 😉

    (in antwoord op Floris Maaskant)
    • Floris Maaskant

     Ja dat snap ik ook wel, maar de propaganda komt uit Amerikaanse koker, hier in NL zijn ook gays die het oppakken, in de US hebben ze het aangezwengeld en overal wordt het overgenomen onder andere door deze SF.

     Er zijn net zo veel parallellen als dat er parallellen zijn tussen bijv. de PvdA en bijv. het CDA, alleen parallellen die er niet toe doen als parallellen.

     (in antwoord op Braindamage)
     • Braindamage

      Misschien voelt Stephen Fry zich wel gewoon persoonlijk erg aangesproken door het beleid van P. en maakt hij zich daar terrecht boos over. 😉

      En of er nou meteen een link te leggen valt met US propaganda? Tja, zou kunnen…. maar ik vind dat persoonlijk wel wat ver gezocht.
      Rusland doet evengoed aan propaganda (Snowden), en dat land is (als je het mij vraagt) net zo eng als ieder ander land met een extreem narcistisch staatshoofd met zeer transparante dictatoriale trekken die zijn eigen volk onderdrukt. En je weet natuurlijk wel waar P. zijn roots heeft liggen, KGB=Sovjetunie=Propagandisten pur sang! 😉

      (in antwoord op Floris Maaskant)
 7. johandevri

  In China worden ook homo´s gediscrimineerd….hoor je daar iemand over??

Reacties niet toegestaan