Verslaggever bij Bild

Ter ere van 60 jaar Bondsrepubliek publiceert Die Zeit een serie die Mein Deutschland heet. In de laatste aflevering haalt Gunter Wallraff herinneringen op aan 1977, toen hij zich als verslaggever vermomde en in dienst trad bij Bild, het boulevardblad.
Onder de naam Hans Esser werkte hij langere tijd bij het schandaalblad en publiceerde hier vervolgens een boek over, waarin hij uit de doeken deed hoe lomp en leugenachtig Bild de feiten dagelijks naar zijn hand zette. Het boek sloeg in als een bom en Wallraff was de held. In veel landen waren journalisten ronduit euforisch toen kennis werd genomen van de heldhaftige praktijken van hun undercover-collega. Eindelijk werd hier eens even afgerekend met de vuige praktijken van de rechtse media.
Nu, vele jaren later, zal het niet verbazen dat Wallraff uiterst tevreden is over deze verzetsactiviteiten en dat in zijn lange artikel geen plaats is voor enige introspectie. Daarom zal Welingelichte Kringen een handje helpen.
Wallraff wide de leugenachtigheid van Bid aan de kaak stellen en nam daartoe toevlucht tot… leugenachtige praktijken. Hij loog over zijn identiteit, hij loog dat hij de baan bij Bild ambieerde, hij loog gewoon over alles. Wat een rare methode om andermans slechtheid aan de kaak te stellen.
Het is waar dat Wallraff miljonair werd met zijn bestseller, maar dat hoeft niet te verhelen dat er ook andere – en dan legale – methoden denkbaar zijn om aan te tonen dat Bild een onfatsoelijke krant is. Maar eerlijk is eerlijk, die andere – reguliere – methoden zijn veel minder spektaculair en Wallraff is/was verslaafd aan spektakel.
Ik kan me nog herinneren toen ik het boek las, dat Wallraff bij Bild zijn werk heel goed deed, zo goed dat zijn Bild-chefs hem promotie aanboden en een grote toekomst voor hem weggelegd zagen bij hun krant, omdat hij als nieuwkomer werkelijk over een groot talent bleek te beschikken. Ja, geen wonder; de leugenaars van Bild herkenden in Wallraff, ook al had hij een plaksnor op, onmiddellijk een soortgenoot.
Later, in 2003, werd bekend dat Wallraff in de jaren 60 voor de STASI had gespioneerd in West-Duitsland, een al die tijd geheim gebleven activiteit. Wallraff is dus al veel langer een bedrieger dan sinds de jaren dat hij allerlei vermommingen aannam voor zijn heroische onthullingen.
Wie de loopbaan van de succesvolle journalist zou willen samenvatten, heeft daarvoor slechts 3 woorden nodig: bedrog, bedrog, bedrog.

Bron(nen):   Die Zeit