Jan Blokker over de boeven van DSB

"Zeldzaam:dat figuren die in de werkelijkheid zijn betrokken bij een affaire die naar oplichting ruikt, eruitzien alsof ze na lang zoeken als acteurs zijn getypecast voor een Nederlandse speelfilm. De zaak-DSB.
De hoofdfiguur in de film is dus een zachtaardige man geworden, bijna zestig, in z’n wijde omgeving bekend als ‘Dirk’, op de bromfiets naar het werk, en weliswaar eigenaar van een voetbalvereniging, een schaatsploeg en een spaarbank met verzekeringsproducten, maar dat allemaal uit medemenselijkheid. De zachte lach – alsof hij onophoudelijk een kleinkind op schoot heeft – komt nooit van zijn gezicht.
Zou u op het idee zijn gekomen om naast ‘Dirk’ een persvoorlichter te casten die als twee druppels water op de voormalige Amsterdamse politiewoordvoerder Klaas Wilting leek? Ik niet. Zo zie je hoe het vak in al die jaren vooruit is gegaan. De boef is in z’n schaarse vrije tijd belangeloos lid van de gemeenteraad van een eerlijk Noord-Hollands dorp. Bij elk woord dat z’n voorlichter uitspreekt voel je intuïtief: die liegt.
(...) ‘Dirk’ is boven alle verdenking verheven, maar als je je Hans van Goor voor de geest haalt – lid van de raad van bestuur – zie je eerst en vooral iemand die tegenover Clairy Polak onafgebroken heeft durven draaien. Ik heb de film nu zeker tien keer gezien, bij Nova, bij Pauw & Witteman, bij Kenmerk , gisteren nog bij Buitenhof, en telkens als Hans weer zíchtbaar smoesjes begon te vertellen, dacht ik: zou ‘Dirk’ nou wel weten dat een lid van zijn bestuur op nota bene de televisie de boel glashard zit te belazeren? En moet ‘Dirk’ niet ingrijpen, vóór iedereen het door hem met zuinigheid en vlijt opgebouwde imperium naar de ratsmodee heeft geholpen?"
Zie verder NRC Handelsblad
Jan Blokker is columnist van NRC Next

Bron(nen):   NRC Next