CBP: Privacyvoorwaarden Google in strijd met de wet

Het combineren van persoonsgegevens door Google sinds de invoering van de herziene privacyvoorwaarden per 1 maart 2012 is in strijd met de Wet bescherming persoonsgegevens (Wbp). Dat concludeert het College bescherming persoonsgegevens (CBP) na onderzoek. Google koppelt persoonsgegevens van internetgebruikers die via allerlei verschillende Google-diensten worden verkregen, zonder de gebruikers daarover vooraf goed te informeren en zonder daarvoor vervolgens toestemming te vragen. Uit het onderzoek blijkt dat Google gebruikers onvoldoende duidelijk maakt welke persoonsgegevens het bedrijf verzamelt en koppelt, en voor welke doeleinden het bedrijf dat doet. “Google spint een onzichtbaar web van onze persoonsgegevens, zonder onze toestemming. En dat is bij wet verboden”, aldus CBP-voorzitter Jacob Kohnstamm.
Het CBP heeft Google inmiddels uitgenodigd voor een hoorzitting waarna de toezichthouder zal beslissen over de inzet van handhavende middelen.

2 Reacties Doe mee met de discussie →


  1. RhodBerth

    Dat google de data verzameld zonder dat de gebruiker dit weet lijkt me duidelijk. (wie leest er algemene voorwaarden?)

    Wel is het zo dat google inzichtelijk maakt welke data er verzameld is over jou, op het google dashboard (zoek daar maar ‘ns op). Als je daar inlogt met je google account dan zie je alle data die google van je heeft, en kun je zelfs data verwijderen.

    Het is de vraag of het google dashboard compleet is, of dat google stiekem meer van je heeft staan op plekken waar we niet bij kunnen komen. Maar het is iig een goed begin.

    Google heeft als motto nog altijd: “don’t be evil”
    daar kunnen we cynisch over zijn, maar google is ooit opgezet met de gedachte dat ze juist niet zoals veel andere grote tech bedrijven de gebruiker een oor aan wil naaien. De intenties zijn denk ik wel goed. Dat wil natuurlijk niet zeggen dat ze in haar zoektocht naar groei en winst alsnog (per ongeluk?) haar eigen motto overtreedt.

  2. Heldoppantoffels

    Eindelijk komt het CBP in actie, het zal eens tijd worden. Ik begon mij al af te vragen of het CBP nog enig nut heeft, als zij niets doen met het grootschalig schenden van onze privacy.

    Nu mag het CBP van mij ook nog de discussie aangaan met minister Plasterk over het massaal afluisteren van de Nederlandse burger.

    Juist omdat ik een behoorlijk brave burger ben, heb ik het recht om anoniem te zijn!

Reacties niet toegestaan