Bravo Servië

Volgens de Neue Zuercher Zeitung is de Srebrenica-resolutie van het parlement in Belgrado een goede zaak - en blijkt op deze manier hoe Servië er in is geslaagd met open oog naar het eigen verleden te kijken, een eigenschap waar niet iedere bewoner van de Balken zich op kan beroepen.
Vervolgens is uiteraard het wachten op de uitlevering van een van de slachters van Srebrenica, op Ratko Mladic die node gemist wordt bij het Haagse Tribunaal.
In het parlement in Belgrado stemden 127 van de 250 vertegenwoordigers voor, een nipte meerderheid. Bovendien wordt hierbij meer dan eens het vermoeden uitgesproken dat de reden ook wel eens zou kunnen zijn dat menig Serviër hoopt dat de EU iets wellwillender zal kijken naar de toenaderingspogingen van de klein republiek richting Brussel. 
Nou en?
Deze resolutie is hoe dan ook van waarde, meent de NZZ. Een dergelijke discussie met een dergelijke uitkomst zet iets in beweging in het land. Als een hoog college als het parlement min of meer openlijk discussieert over het recente verleden is de kans groot dat de rest van de bevolking hiermee wordt geraakt. En noem het een vorm van beschaving als een volk niet alleen treurt om zijn eigen slachtoffers, maar ook om die van de tegenstanders.
Mooi gezegd door de NZZ en Welingelichte Kringen vraagt zich wel eens af of dit niet evenzeer geldt voor de Nederlandse rol in het Srebrenica-drama. Het is immers opvallend hoe weinig gul de Nederlandse overheid is geweest inzake herstelbetalingen aan de nabestaanden van de moordpartij op circa 8.000 burgers in 1995, die onder Nederlandse ogen plaatsvond. 
Ons land heeft een heus ministerie dat enkele miljarden per jaar overmaakt aan mensen waar we niets mee te maken hebben. Gul geven is dan het motto, maar inzake Screbrenica kon daarvan tot op heden geen sprake zijn. 
Moet het Nederlandse parlement misschien toch een keer een resolutie over aannemen.

Bron(nen):   Neue Zuercher Zeitung