Thuisbevallingen: het gaat verloskundigen vooral om de eigen portemonnee

Opinie
door Admin
woensdag, 15 december 2010 om 00:00
welingelichtekringen header 1
De Volkskrant bericht vandaag over de plannen van minister Schipper van Volksgezondheid om de hoge babysterfte in Nederland tegen te gaan. Met Frankrijk en Ierland is Nederland trieste koploper als het om sterftecijfers bij de bevalling gaat, met zo'n 1700 baby's die jaarlijks een bevalling niet overleven. "Ziekenhuizen krijgen een half jaar de tijd om zelf te bepalen hoe ze zeven dagen per week, 24 uur per dag, bevallingszorg organiseren. Waar dit niet geregeld kan worden, kunnen vrouwen ook niet thuis bevallen." zo schrijft de krant.
Verderop in het artikel vermeldt de Volkskrant bijna terloops wat wel eens de belangrijkste reden zou kunnen zijn waarom verloskundigen de laatste weken zo te hoop lopen tegen de plannen om vrouwen in ieder geval hun eerste kind in het ziekenhuis te laten krijgen: "Zelf vindt Schippers het cruciaal dat er snel één tarief komt voor verloskundige zorg. Nu krijgen verloskundigen nog betaald als zij een bevalling volledig begeleiden. Als een thuisbevalling wordt afgebroken en in het ziekenhuis wordt voorgezet, kost dat de verloskundigen inkomen."
En dat zou verklaren waarom verloskundigen er niet happig op zijn zwangeren door te verwijzen naar het ziekenhuis. Het zou verklaren waarom wanhopige ouders bij zoveel centimeter ontsluiting alsnog de discussie met de verloskundige moeten aangaan die ziekenhuisopname niet nodig vindt waarna een dollemansrit naar het ziekenhuis alsnog nodig blijkt (en je mag hopen dat je kind het overleeft).
Het zou verklaren waarom verloskundigen bij de eerste intake aanstaande ouders inprenten dat thuis bevallen veilig en zo veel fijner is. Het zou de beroepsgroep sieren als ze eerlijke voorlichting zouden geven over de voor- en nadelen van beide mogelijkheden zodat ouders zelf een weloverwogen keuze kunnen maken. Minister Schippers zou zelfs als maatregel in kunnen voeren dat aanstaande ouders standaard een kennismakingsbezoek aan de verloskundige afdeling van het ziekenhuis brengen, zodat ze met eigen ogen de plek kunnen zien waarvan de verloskundige beweert dat het er kil, onderbezet en niet veilig is.
Een vrouw die voor het eerst een kind moet krijgen is op haar kwetsbaarst en daarmee zeer beïnvloedbaar. Fanatieke voorstanders van thuisbevallingen, met opper-vroedvrouw Beatrijs Smulders voorop, wordt vaak verweten op een roze wolk zitten. Het lijkt er echter veel meer op dat hun krachtige lobby vooral te maken heeft met de zorg voor hun eigen portemonnee.