Aan wie gaf Beatrix Holbrooke’s waarschuwing over Srebrenica door?

Zou koningin Beatrix nog hebben gedacht aan de woorden van de in december overleden Richard Holbrooke, toen gisteren bekend werd dat oorlogsmisdadiger Ratko Mladic na 15 jaar is opgepakt.
Het was de koningin die de Amerikaanse onderminister Holbrooke één maand voor de val van Srebrenica had gewaarschuwd voor de inname van de enclave. Er gebeurde vervolgens niets. Dat wil zeggen: Ratko Mladic kon 8.000 moslims vermoorden, zonder dat er iemand ingreep.

Holbrooke was in de jaren negentig een roepende in de woestijn. Als onderminister van Buitenlandse Zaken voor de Balkan probeerde hij tevergeefs aandacht te krijgen voor de gruwelen in Bosnië. De regering Clinton hield zich afzijdig van het conflict en de Europese blauwhelmen waren gijzelaars van de Bosnische Serviërs.

In 2003 vertelde Holbrooke aan Nova dat hij tijdens een Bilderberg conferentie in Zwitserland op 8 juni 1995 Beatrix had gewaarschuwd over de positie van de Nederlandse soldaten in Srebrenica en voor de rampspoed die hij voorzag in Srebrenica.
"I said to her: Your Majesty I wanna talk to you about a very serious issue. Your troops are sitting in the valley in Srebrenica. The hills are surrounded by Serbs, the situation could not be more dangerous. I sketched out for her on a piece of paper what it looked like. I said: I am intensely worried, you don't have enough men there to defend themselves or the people around them, but you have enough to be very vulnerable, and I am more worried about it then any other place in Europe."Een jaar later treffen Holbrooke en Beatrix elkaar weer tijdens een Bilderberg conferentie. Volgens Holbrooke vertelde de koningin dat zij zich de conversatie met hem nog heel goed herinnerde en dat zij de waarschuwing had overgebracht, maar zei er niet bij aan wie.
Dat geheim van paleis Huis ten Bosch moet nu maar eens onthuld worden.

Bron(nen):   Nova