Waar is de altijd zo vlotte Rutte, nu het debat over Oslo escaleert?

Zelden zal het woord ‘verademing’ zo vaak gevallen zijn als in de omschrijving van Mark Ruttes stijl, zegt De Pers. Rutte staat altijd even vlot als opgewekt de media te woord.
Maar de magie lijkt al verdwenen. Rutte blunderde grootschalig in zake Griekenland. Het wordt hem door de Kamer niet kwalijk genomen. Maar daardoor zal voortaan aan hem kleven dat hij wel ontspannen lijkt, maar dat dat kan komen omdat hij niet weet waar hij over praat. Het zou alsnog tot lichte heimwee naar JP kunnen leiden.

En nu is er Breivik/Wilder. Een groeiend deel van de oppositie eist dat hij niet langer zwijgt over de aanslag zelf en over Wilders’ opstelling. Wilders slaat wild om zich heen nu hij onder vuur ligt. En vindt zichzelf eerder een slachtoffer van de slachtpartij in Noorwegen, dan dat hij aan zelfonderzoek doet of hij enige verantwoordelijkheid draagt. In de Telegraaf legde hij nog maar eens uit dat moskeeen 'haatpaleizen' zijn. Niet echt een benadering die rustiger maakt.
Alexander Pechtold: ‘Waar is de minister-president? Je kunt niet dag in dag uit politiek afhankelijk zijn van iemand zonder dat je in de scherpste bewoordingen afstand neemt van dit soort uitspraken.’
Ineke van Gent (GroenLinks) is het ‘heel erg eens’ met Pechtold, vertelt ze. ‘Rutte kan niet blijven duiken. Die aanvallen van Wilders hebben een sterk polariserend effect.’
Ook ChristenUnie-voorman Arie Slob neemt coalitiepartijen VVD en CDA hun stilte kwalijk.
De vlotte spreker Rutte zegt even helemaal niets. En de vraag is hoelang dat mogelijk is.

Bron(nen):   De Pers