Kinderen moeten filosofieles krijgen op de basisschool

Kinderen moeten al op jonge leeftijd filosofieles krijgen. Dat stelt een groep Britten in een open brief aan The Guardian. Ze verwachten dat kinderen beter gaan redeneren en meer conceptuele vaardigheden zullen verwerven. Zo zouden ze beter voorbereid zijn op 'de complexiteiten van het leven in de 21e eeuw, waar alomtegenwoordige technologie en snelle maatschappelijke verandering aan de orde van de dag zijn'.

De brief is ondertekend door meer dan 50 docenten filosofie, historici, journalisten en comedians. Volgens hen kan filosofie jonge geesten doen bloeien. Het bewijs voor die stelling neemt aldoor toe, zeggen ze. Onderwijs in 'retorische vaardigheden komt het leren van andere vakken ten goede.

De roep om filosofie-onderwijs klinkt vaker, ook in Nederland. Maar in plaats van te wachten tot de school het voor je oplost, kun je natuurlijk zelf filosoferen met je kinderen. Het Centrum Kinderfilosofie Nederland is voorstander van van kinderfilosofie in het (basis-)onderwijs en ontwikkelt lesmateriaal en cursussen voor docenten. Je vindt er echter ook een lijst met boeken waarmee je zelf aan de slag kan.

Bron(nen):   Trouw  Centrum Kinderfilosofie Nederland