Tot 10 keer toe weigerde het ziekenhuis hem op te nemen. Nu is hij dood

Opinie
donderdag, 03 november 2011 om 00:00
welingelichtekringen header 1
Het Deventer Ziekenhuis weigerde in 2009 een ernstig zieke psychiatrische patiënt op te nemen. Pas toen het al te laat was, belandde de 37-jarige man op de intensive care, waar hij overleed. Dit kwam aan het licht na onderzoek van het tv-programma De Vijfde Dag (EO), dat vanavond wordt uitgezonden.
De man lag na een suïcidepoging zwaargewond in een isoleercel. Uit een intern rapport blijkt dat hij naast hersenletsel ook nog 8 gebroken ribben en een schedelbreuk had. Verder had hij 1,5 liter bloed tussen zijn longen, waardoor hij moeilijk ademde. Maar het ziekenhuis had geen trek in een lastige, onberekenbare patiënt.
Dat de zaak pas zo laat aan het licht komt, hangt samen met het feit dat de familie € 22.500, - kreeg, als ze zouden zwijgen. Dit zwijggeld ziet Adriaan Honig, hoogleraar ziekenhuispsychiatrie, als een schuldbekentenis. Zowel de GGZ als de ziekenhuisspecialisten hebben volgens hem gefaald: 'De GGZ zit niet meer in het algemene ziekenhuis, maar moet daarnaar terug, zoals het vroeger was. Ik hoop dat overheid en zorgverzekeraars daarom nu actie gaan ondernemen.’
Een Kamermeerderheid heeft aangegeven een nieuw, onafhankelijk onderzoek naar het overlijden van de man te willen. De Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) ziet dat niet zitten: 'Dat er fouten zijn gemaakt, staat buiten kijf. De gegeven zorg was niet toereikend, maar nog een onderzoek zou niets toevoegen'.
De reportage van De Vijfde Dag is om 21.05 te zien op Nederland 2.