Ivo Opstelten wordt te oud om minister te zijn

Interviewers voor radio en tv weten het allang: als ze praten met minister van justitie Ivo Opstelten dan komt de bewindsman heel dicht bij hen staan. Dat is geen genegenheid, maar dat is omdat de minister doof begint te worden en de vragen wil horen. Het is niet ongewoon dat hij ouderdomskwaaltjes heeft: Opstelten is zeventig. Vervelender is dat mensen in politiek Den Haag signaleren dat de hersens van de minister traag beginnen te worden. Hij snapt niet alles meteen meer, wat verergerd wordt door het feit dat hij flarden van gesprekken niet hoort en hij wordt ook vergeetachtig. Vandaar dat hij in Kamerdebatten, zoals gisteren, dingen soms twee keer zegt. Of soms zichzelf binnen een half uur tegenspreekt. Hoe ver de slijtage bij Opstelten is voortgeschreden is niet duidelijk. Er is hem en het kabinet veel aan gelegen om te doen alsof er niets aan de hand is. Vandaar dat alles wordt gedaan om de indruk te wekken dat het prima gaat met Opstelten. Vandaar ook dat in een kamerdebat waar het spannend wordt Opstelten vaak briefjes krijgt toegespeeld van zijn ambtenaren waarop staat wat hij moet zeggen. Toen Ronald Reagan na zijn presidentschap bekend liet maken dat hij alzheimer had kwam aan het licht dat die ziekte al voorzichtig de kop had opgestoken toen hij nog president was. Die dingen gebeuren.

17 Reacties Doe mee met de discussie →


 1. catchit64

  Flexibel denken en flexibel zijn kent zijn grenzen…

 2. Vogelbeest

  Laat de man een eervolle aftocht maken nu het nog kan.

  • Dutchy

   Eens. Daarnaast heeft hij rare ideeën over de rechtstaat, dus om die reden zie ik hem graag vertrekken. Alleen komt dan waarschijnlijk Staatssecretaris Teeven op die positie, ook niet echt een hoeder van de rechtstaat.

   (in antwoord op Vogelbeest)
 3. Chemical Dude

  graaien tot ze er bij neervallen

 4. harrr

  Als ze in den haag al geen alzheimer hebben dan doen ze wel heel erg hun best om ons toch die indruk wel te geven.
  Of ze zijn wereldvreemd.
  Beiden hebben ze zelf niet in de gaten.

 5. Clemens van Stekelenburg

  Opstelten was al niet compos mentis toen hij minister werd. Tergend langzaam praten kan bedoeld zijn om gewichtig over te komen, maar dan moet je ook iets gewichtigs zeggen in grammaticaal correcte zinnen, anders ga je af. Opstelten spreekt in anakoloeten zonder enige inhoud. Aan het einde van zijn zinnen, weet hij steeds niet meer hoe hij begonnen was.

  Aan zijn beleid is ook niets intelligents. Als een Don Quichot vecht hij tegen wiet, terwijl de USA al aan het legaliseren is geslagen bijvoorbeeld. Wat heeft al die vernietiging dan nog voor zin? Opstelten vertegenwoordigt slechts de kwade wil, meer niet.

 6. Jeroen

  Ik ben nooit fan geweest van Opsteltens beleid, maar dit artikel gaat echt te ver. Geen bronnen, geen onderbouwing, alleen suggesties.
  Roddel.

 7. FritsB

  Kwestie van leeftijdsgrens instellen. AOW wordt straks 67, hoogleraren en leden van een raad van toezicht moeten bij 70 opstappen, waarom een minister niet ook? Uizonderingen daargelaten zijn de meesten van ons dan niet meer zo flexibel in lichaam en geest, en dat telt nadrukkelijk mee bij een bestuurder van het land. Ik reken Opstelten nadrukkelijk niet tot de uitzonderingen die het nog best zouden kunnen doen. Een jongere leeftijd biedt weliswaar geen garantie voor beter werk, maar gemiddeld ben je dan toch geestelijk en lichamelijk fitter.

 8. Jan Terlouw

  Wat een goedkope retoriek tocht allemaal. Die man hoeft niet meer te werken maar doet dat toch. Dat is iets waar veel mensen een voorbeeld aan zouden moeten nemen. Stelletje azijnpissers.

  • eppo

   die man hoeft niet meer te werken, maar kan geen afscheid nemen van de schijnwerpers en het voetlicht. narcistisch als hij ..eh… is wil ie altijd ..eh.. de aan ..eh.. dacht zo lang mo ..eh…gelijk vasthou ..eh .. den. Daarom altijd dat overbodige en veelvuldige ..eh… tussen de nietszeggen ..eh.. de woordjes.
   Geen afscheid kunnen nemen hebben wel meer demente oudjes last van. Of ze 83 of 78 zijn, of ze nou lid zijn van de VVD of van D66. Aandachtsverslaving komt overal voor, vooral bij bijna dement..eh.. oudjes die niets meer te zeggen …eh.. hebben.
   Tweede gemeenschappelijke kenmerk van dit soort aandachtstrekkers: als iemand de vinger op de zere plek legt is ie een azijnpisser. Shoot the messenger!

   (in antwoord op Jan Terlouw)
   • RhodBerth

    Je bent gewoon een laffe hond omdat je dit soort totaal ongefundeerde beledigingen en publiek over iemand uitstort. Als je dit zou zeggen op een verjaardag over de persoon die naast je zou zitten zou je door de hele groep aanwezigen worden uitgekotst.

    Wat zijn er toch een hoop radicale totaalmalloten zoals jij die denken dat ze zomaar even een compleet waardeoordeel over iemand kunnen uitspreken gebaseerd op wat? Jouw eigen hyper intelligente observatie vermogen? De enige narcist die graag in de schijnwerpers staat over de rug van een ander ben jij zelf omdat je denkt dat jij kennelijk wel in staat bent om iemand te doorzien.

    Laf, dom, miezerig mannetje met je haatmaniertjes achter je veilige toetsenbordje.

    (in antwoord op eppo)
    • eppo

     “Je bent gewoon een laffe hond omdat je dit soort totaal ongefundeerde beledigingen en publiek over iemand uitstort.”
     Wat een zelfkennis heb jij! Lees je eigen tekst nog eens over met dit ‘complete waardeoordeel’ over … Laf, dom, miezerig mannetje met je haatmaniertjes achter je veilige toetsenbordje!
     Shoot the messenger!

     (in antwoord op RhodBerth)
    • eppo

     Laatst zat ik ,,eh.. op een verjaar..eh.. dag naast Buggemeest..eh.. Dick ..eh..rdack..eh..Ivo Opstelt..eh.. en gaf ik als totaalmalloot zomeer even en pleion publiek mijn compleet..eh. Waard ..eh… oordeel over zijn lubb..eh.rende ond..eh.. rkin en dement..eh taalg..eh.. bruik en de heel..eh. zaal moest lach..eh en kotst..eh hem ond..eh..r!
     Weet je wat hij zei?
     …eh… nou … eh .. dat ziet..eh.. u … verkeerd…eh…

     (in antwoord op RhodBerth)

Reacties niet toegestaan