Laat de SP en de PVV fuseren: een tomaat met bruin randje

SP en PVV moeten doen wat logisch is: fuseren, meent schrijver en columnist Stefen ter Borg in NRC Next (nog niet online). Over heel veel dingen zijn beide partijen het eens: "Emile Roemer erkent dat er overeenkomsten zijn op sociaal-economisch vlak, maar vindt de overige standpunten van Wilders zo abject dat hij een toekomstige samenwerking praktisch uitsluit. (..)zijn weigering is even sympathiek als dat ze achterhaald is. (...) Islam en immigratie zijn amper nog een issue."
Er zijn wel verschillen, schrijft Ter Borg, maar stevige taal kan  niet verhullen dat Wilders een tomaat met een bruin randje is.
"De Socialistische Partij en de Partij voor de Vrijheid moeten serieus overwegen een lijstverbinding aan te gaan. Een monsterverbond. Samen goed voor zeker vijftig zetels, maar niet de minste behoefte om te regeren. Een partij die de laatste wens van scheidend Kamervoorzitter Gerdi Verbeet, meer lageropgeleiden in het parlement, in één klap in vervulling kan laten gaan. Een partij voor bakkers en slagers, overblijfmoeders en voetbalvaders – voor altijd roepend langs de zijlijn. Met Roemer op plek één, Wilders op twee, en natuurlijk wordt er ook een zetel vrijgehouden voor Martin Bosma, die de nieuwbakken partij van een prachtige nieuwe slogan kan voorzien."