De burgerij moet in opstand komen

Opinie
door Admin
donderdag, 26 augustus 2010 om 00:00
welingelichtekringen header 1
Dat lees je niet iedere dag, een oproep tot revolutie die niet afkomstig is van extremisten maar die uit het politieke centrum komt. Aan het woord is John McTernan, hij schrijft in The Daily Telegraph en richt het woord tot de Britse middle classes, noem het de zwijgende meerderheid - de mensen waar je eigenlijk nooit van hoort maar die er wel degelijk zijn. De middle classes zijn de backbone van Engeland, zo schrijft hij. Het zijn de mensen met kleine zaken die welvaart creëren. De buurten waar ze wonen zijn veilig en misdaad komt er zelden voor. Ze voeden hun kinderen goed op, zorgen dat ze op school hun best doen en stimuleren ze om later ook hard te gaan werken. De kans is veel groter dat die kinderen op de universiteit komen dan dat ze in de gevangenis belanden. Als ze eenmaal groot zijn, gaan ze net als hun ouders veel belasting betalen en wat krijgen ze daarvoor terug? Bar weinig. Want de overheid is het geld dat mensen verdienen op zo'n doordachte manier aan het herverdelen dat hun centen dikwijls bij anderen terecht komen.
Ook onder de huidige rechtse regering ziet McTernan al waar de rekening terecht komt: opnieuw bij de middenklasse en hij roept die mensen op hier niet langer aan mee te doen.
Tijd voor een revolutie, zo staat vandaag in The Daily Telegraph. De rijkdom en welvaart moeten worden herverdeeld. Maar nu een keer de andere kant op.