De kracht van het gesproken woord

Opinie
door Admin
dinsdag, 22 juni 2010 om 00:00
welingelichtekringen header 1
Recentelijk kwamen Nicolas Sarkozy en David Cameron bijeen om te gedenken hoe precies 70 jaar geleden Charles de Gaulle (via de radio vanuit Londen) het Franse volk opriep tot de strijd tegen Adolf Hitler. De radiorede van 18 juni 1940 is legendarisch.
Net zo legendarisch is de toespraak van Winston Churchill die dezelfde dag de House of Commons toesprak over de strijd tegen de Duitsers en daarbij onvergetelijke woorden sprak (hij had het land niets te bieden, wel veel offers te vragen). In The Guardian schrijft Timothy Garton Ash hoe belangrijk deze toespraken bleken te zijn voor de positie die beide landen in de wereld zouden innemen  - eigenlijk tot de dag van vandaag.
Het is interessante kost voor wie de internationale betrekkingen op de voet wil volgen, maar op Burke's Corner - een mooie kleine site vol gedachten en ideeën - wordt aan deze beschouwing van Garton Ash een ware conclusie vastgeklonken: 'such is the power of narrative.'
En inderdaad, het gesproken woord is in handen van een politicus een geweldig wapen. Denk aan Barack Obama of - dichter bij huis - Pim Fortuyn; wie de massa met zijn woorden kan begeesteren, die heeft de jackpot.