De wraak van Ayn Rand

Opinie
door Admin
zaterdag, 31 oktober 2009 om 00:00
welingelichtekringen header 1
The New York Times beschrijft hoe in de Verenigde Staten een revival plaatsvindt van de ideeën van Ayn Rand, de meest fervente en getalenteerde voorvechter van het kapitalisme die ooit heeft bestaan. In haar essays en romans staat beschreven hoe de staat mensen kan beknellen en hoe het individu slechts in absoluut vrije omstandigheden tot zijn recht komt.
Haar boeken zijn bij vlagen prachtig en bij vlagen word je er gek van, want Rand is een gelovige die net als Jehova's getuigen geen tegenspraak duldt. Helaas zijn veel van haar volgelingen zo mogelijk nog onverdraagzamer, als iemand niet net zo'n fervente voorstander van het kapitalisme is als zijzelf.
Hoe dan ook: Ayn Rand (1905 - 1982) is een groot schrijver en filosoof, en haar Atlas Shrugged is 52 jaar na dato een boek dat niet is aan te slepen, nu Amerika in handen is gevallen van de socialisten onder leiding van Obama, zo valt te beluisteren in ultra-liberale kringen.
De belastingen gaan omhoog, de overheidsregulering neemt toe en kijk uit - alles wat Rand heeft voorzien en waar ze voor waarschuwde, komt uit: Amerika's vrijheden staan op het spel.