In memoriam - het goede leven in Euroland

Opinie
door Admin
dinsdag, 11 mei 2010 om 00:00
welingelichtekringen header 1
In de Financial Times is Gideon Rachman een van de belangrijke columnisten en hij laat vandaag zijn licht schijnen over de actuele gang van zaken in Euroland. In heel eenvoudige bewoordingen zegt hij wat je eigenlijk weinig leest - wat het vermoeden voedt dat deze waarheid wellicht ongelegen komt. Goed, zegt hij , voor 750 miljard euro (heel veel meer dan Nederlandse media ons gisteren deden geloven) lijkt het grootste onheil gekeerd, maar dit is de kern: Europa leeft boven zijn stand. De schulden van de regeringen lopen enorm op en de uitgaven in de publieke sector stijgen. Als Europese regeringen deze adempauze niet gebruiken om hun uitgaven op orde te krijgen, zal er een grote onrust op de financiële markten ontstaan.
Maar helaas: zowel de politieke kaste alsook kiezers lijken niet bestand tegen deze harde boodschap. Even leek de verdeling op de aardbol er als volgt uit te zien: de Verenigde Staten waren de militaire supermacht, China de economische reus en Europa was het continent van het goede leven. Wij waren als het ware de lifestyle-supermacht met de mooiste steden, het beste eten en drinken, de rijke culturele historie, de langste vakanties en de beste voetbalclubs - nergens was het leven zo fijn als het hier was. Those were the days. Europa leefde boven zijn stand en doet dat nog steeds.
De straatoproer in Griekenland liet zien dat sommige Europeanen zich niet wensen neer te legen bij de nieuwe sobere omstandigheden. Is heel onverstandig. Wie nu nog langer op te grote voet wenst te leven, komt van een koude kermis thuis.
Bron(nen): Financial Times