Hoe organiseer je een kraamfeest? 10 handige tips

Een kraamfeest is een leuke manier om je vrienden en familie te laten zien hoe blij je bent met de geboorte van je kindje. Maar het kan best een heel karwei zijn om alles te organiseren. Gelukkig zijn er een paar eenvoudige tips die je kunnen helpen het feest te plannen en uit te voeren.

1. Maak een lijst met alle mensen die je uitnodigt

Denk aan je naaste familie, vrienden, buren en kennissen. Het is handig om een RSVP-datum op de uitnodigingen te zetten, zodat je weet hoeveel mensen er ongeveer zullen komen. Laat ook meteen weten welke cadeaus je graag zou willen ontvangen (je heb tegenwoordig online ook lijstjes waarop mensen cadeaus kunnen afstrepen). Op deze manier voorkom je dat je dezelfde knuffel bijvoorbeeld 3x krijgt.

2. Bepaal de datum en het tijdstip van het feest

Zorg ervoor dat je genoeg tijd hebt om alles te organiseren en laat de uitgenodigden weten wanneer het feest is. Je kunt beter niet voor een datum midden in de vakantie kiezen omdat veel mensen dan niet kunnen komen. Houd hier dus altijd rekening mee.

3. Kies een plek voor het feest

Er zijn verschillende opties voor de plek van het feest. Je kunt het bijvoorbeeld in je eigen huis houden (dit scheelt een hoop gesleep met de luiertas), maar je kunt het ook op een andere plek houden zoals bijvoorbeeld in een zaaltje, of bij je (schoon)ouders in de tuin.

4. Regel eten en drinken

Zorg ervoor dat je genoeg eten en drinken voor iedereen hebt. Het is ook handig om te bedenken of er mensen zijn die bepaalde dieetwensen hebben. Misschien wil je zelf wel wat lekkers maken, maar je kunt ook gebruik maken van catering.

5. Bedenk wat je allemaal nodig hebt voor de verschillende activiteiten

Er zijn allerlei leuke activiteiten die je kunt organiseren tijdens het feest. Bedenk wat je allemaal nodig hebt voor deze activiteiten. Als je bijvoorbeeld een spel wilt spelen, heb je dan genoeg prijzen? Als je een fotocollage wilt maken, heb je dan genoeg mogelijkheden om foto's te maken? Misschien is een photobooth wel een leuk idee?

6. Zorg voor muziek

Muziek is natuurlijk onmisbaar op een feestje. Zorg ervoor dat je een leuke playlist hebt samengesteld of regel een DJ.

7. Decoreer de plek

Decoreer de plek waar het feest plaatsvindt. Een leuke manier om dit te doen is door foto's van je zwangerschap en de eerste periode van je kindje op te hangen. Daarnaast zijn slinger en ballonnen natuurlijk ook altijd erg feestelijk. 

8. Bedenk of je hulp nodig hebt

Als je het feest in je eigen huis houdt, is het handig om te bedenken of je hulp nodig hebt. Kunnen je vrienden of familieleden je bijvoorbeeld helpen met het opruimen? 

9. Zorg voor bedankjes

Als mensen je komen helpen, of je een cadeau geven, is het leuk om hen weer te bedanken door ze iets te geven. Dit hoeft niet veel te kosten, een kaartje of een lekker snoepje is vaak al voldoende.

10. Geniet van het feest!

Het allerbelangrijkste is natuurlijk dat je geniet van het feest. Probeer zo veel mogelijk te ontspannen en niet te veel te stressen. Als alles eenmaal geregeld is, is het tijd om te feesten!