10 mislukte aanslagen

Politiek
door Admin
zaterdag, 02 mei 2009 om 00:00
welingelichtekringen header 1
Wie de macht heeft, loopt kans op een aanslag. De ene keer is het een gevaarlijke gek die toeslaat, de andere keer zijn het juist mensen die de macht willen overnemen en hun toevlucht zoeken tot geweld.
The Times zet vandaag tien bekende aanslagen die niet zijn gelukt op een rijtje. Conclusie: voor een geslaagde aanslag moet je heel wat in huis hebben.
* in 1912 wordt er geschoten op Teddy Roosevelt die een poging doet opnieuw president van de Verenigde Staten te worden. Een kogel vliegt door zijn vijftig pagina's dikke notities (Roosevelt was een langdradig spreker). Een andere kogel belandt in zijn lichaam, Roosevelt heeft hem nooit laten verwijderen;
* in 1984 brengt de IRA een bom tot ontploffing in het hotel in Brighton waar de Tory's congres houden. Doelwit is Margaret Thatcher. Er vallen vijf doden, maar de Britse premier blijft ongedeerd;
* Francois Mitterrand wordt er van verdacht een aanslag op zichzelf te hebben georganiseerd. In 1959, ten tijde van de Algerijnse crisis, wordt de politicus aldus 'op eigen verzoek' beschoten in een goede Parijse buurt. En inderdaad, hij overleeft de aanslag.
Lees The Times voor de complete lijst.
Bron(nen): The Times