Argentinië wil de Falkland-eilanden weer eens terug

De Argentijnse president Cristina Fernández de Kirchner heeft in een open brief aan The Guardian geëist dat Groot-Brittannië de Falkland-eilanden aan Argentinië teruggeeft. Precies 180 jaar geleden (op 3 januari 1833) heeft Groot-Brittannië zich deze eilanden, die door Argentinië de Malvina's worden genoemd, volgens Kirchner “in een flagrant voorbeeld van 19de-eeuws kolonialisme” met geweld toegeëigend. Ze schrijft: “In 1960 hebben de Verenigde Naties de noodzaak benadrukt van het 'tot een einde brengen van het kolonialisme in al zijn vormen en manifestaties.' In 1965 heeft de Algemene Vergadering met geen enkele tegenstem (zelfs niet die van Groot-Brittannië) een resolutie aangenomen waarin de Malvina's een geval van kolonialisme worden genoemd en de twee landen worden uitgenodigd te onderhandelen over een oplossing voor het soevereiniteitsprobleem.” In een reactie op haar brief heeft de Britse premier David Cameron gezworen de belangen van de bewoners van de eilandengroep te zullen blijven verdedigen. Dertig jaar geleden, in 1982, brak er een oorlog uit tussen Groot-Brittannië en Argentinië, toen het militaire regime van dat land probeerde de eilanden te heroveren. Destijds moest de Britse premier Margaret Thatcher alle zeilen bijzetten om haar bondgenoten (waaronder de Amerikaanse president Reagan) ervan te overtuigen dat de Britten het gelijk aan hun kant hadden. Nu zegt Cameron: “De bevolking van de Falkland-eilanden hebben de duidelijke wens uitgesproken Brits te blijven en de Argentijnse regering zou hun recht op zelfbeschikking moeten respecteren.” Later dit jaar zal er op de eilandengroep een referendum over deze kwestie worden gehouden. Naar verwachting zullen de eilanders zich daarin uitspreken vóór het behoud van de Britse nationaliteit, waardoor het argument wordt verzwakt dat hier sprake is van een koloniale afhankelijkheidsrelatie.

Bron(nen):   Financial Times  The Guardian    

5 Reacties Doe mee met de discussie →


 1. André Rodenburg

  En gaat Argentinië dan Patagonië teruggeven aan de Mapuche?

  http://www.mo.be/artikel/mapuche-indianen-zwaar-onderdrukt-chili-en-argentinie

 2. Niegol

  Goedkope truck om de aandacht af te leiden van de zooi dit dit bizarre mens van haar eigen economie gemaakt heeft.

  Argentinië is een voormalige kolonie en Mevrouw Kirchner een afstammeling van kolonisten, dus haar standpunt rammelt een beetje…

  Bovendien hebben de (9e generatie!!) eilandbewoners al meerdere keren aangegeven liever Brits te blijven. Die meningen tellen dus voor deze dame niet.

  • Guest

   Mee eens. Haar zogenaamde socialistische en populistische instelling is een dekmantel om de Argentijnse bevolking af te leiden van de grote economische en maatschappelijke problemen waarin het land steeds meer mee te maken heeft. In plaats van de economische ongesteldheid en de toenemende mate van onveiligheid aan te pakken, helpt deze mevrouw het land met haar protectionistisch beleid behoorlijk naar de knoppen. Het land blijft overeind door de overdaad aan rijkdommen -grondstoffen, vlees, soja en industrie- die het land bezit. Eveneens blijven de Argentijnen wel kopen omdat de peso, die door inflatie en hoge belastingen toch niets meer waard is, niet ingewisseld kan worden voor een sterkere munt zoals de dollar of de euro. Dit dankzij het wanbeleid van Mevrouw Kirchner. Tevens hebben Argentijnse bedrijven het moeilijk om de internationale markt vanwege deze maatregel. De Argentijnen zullen zo bankroet gaan.

   (in antwoord op Niegol)
 3. Karel Kritisch

  Na 1982 kunnen ze dan gerust vergeten denk ik.

 4. M Tex

  En gelijk hebben zij. Het zal uiteindelijk gebeuren, zeker omdat VS er heel erg voor is.

Reacties niet toegestaan