De grijze golf wordt een tsunami: 50Plus nu even groot als CDA

De grijze golf wordt een tsunami. De groei van 50Plus onder ouderen gaat door: 22% van de groep boven de 50 jaar  wil nu op de partij van Henk Krol stemmen. Daardoor scoort 50Plus  16 zetels (+3) en is daarmee even groot als het CDA.  PvdA, VVD en D66 dalen elk 1 zetel, zo blijkt uit de peiling van Maurice de Hond. Een ronduit dramatisch verlies onder oudere kiezers is er voor regeringspartijen PvdA (min 18 procent) en VVD (min 14). De pensioenverlagingen hakken er in. Als je niet alleen naar ouderen kijkt maar naar alle kiezers is het beeld nog dramatischer. De huidige coalitie van VVD en PvdA duikelt van 79  zetels naar 43  zetels. De VVD gaat van 41 naar 24 zetels; de PvdA van 38 naar 21. De regeringspartijen zijn volgens deze peiling hun greep op oudere kiezers totaal verloren. Het kabinet-Rutte zou niet kunnen regeren. De opmars van 50Plus in de peiling van Maurice de Hond is al enorm. Maar het is nog niks vergeleken met de peiling van TNS-Nipo. In die peiling krijgt 50Plus geen 16 maar 24 zetels! “Het bovengemiddelde pessimisme van ouderen vertaalt zich in de huidige electorale verhoudingen – en hoe”, meldt TNS NIPO. Alle partijen pikken een graantje mee van de implosie van PvdA en VVD. Uitzondering GroenLinks. Daar blijft het miezeren: min 1 zetel.  

13 Reacties Doe mee met de discussie →


 1. M Tex

  De oorlog met de oudjes is begonnen. De vergrijzing begint zijn ellendige werking af te tekenen.

  • Paulraw

   ”De vergrijzing begint zijn ellendige werking af te tekenen.”

   Waarmee je bevestigt wat ouderen denken ,nl. dat de samenleving ze uitkotst.Daarom treden die gigantische verschuivingen op.

   (in antwoord op M Tex)
   • M Tex

    Het is geen kwestie van uitkotsen. Maar als men zegt dat de ouderen hun huis moeten verkopen en opeten dan moeten ze niet klagen. Ze zijn de rijkste generatie en hebben hun huizenprijzen 4 keer over de kop zien gaan. Mijn generatie heeft of geen huis of lost alleen rente af of moet binnenkort zijn huis uit. Ik ben i.i.g. niet van plan om maar een cent extra belasting te betalen bovenop wat ik nu al betaal aan de pensioenen en voorzieningen van de rijkste generatie in dit land. Ik betaal me nu al bont en blauw aan belastingen. Nog gekker dan dit en dan is het bye bye, jullie zoeken het maar zelf uit. Overheidssteun via belastinggeld is alleen voor die ouderen die het zelf niet kunnen opbrengen en niet voor die Zuid Europa zon en strand toeristen die het hele jaar door hun oude dag op golfbanen spenderen en van camping naar camping trekken of in hun vakantiehuis zitten.

    (in antwoord op Paulraw)
    • John

     Daar heb je het alweer, “de anderen” in dit geval de ouderen categorisch als een homogene groep bij elkaar op een grote hoop gooien.
     Bij die “ouderen” horen ook oud-bobo’s en politici die voorbij hun 65ste nog grossieren in commissariaten. Maar ook: de mensen die zich in een veranderende arbeidsmarkt moesten aanpassen en een flink “pensioengat” opliepen bij het noodzakelijk veranderen van baan en werkgever. In een tijd toen de salarissen nog niet hoog genoeg waren om zelf met een flinke spaarpot hiervoor te compenseren naast het benodigde geld om te kunnen wonen.
     De “rijkdom” van die groep is een papieren verhaal. Huizen die je niet kunt “opeten” als je ze niet verkopen kunt, zeker niet met restwinst na aflossing van de erop rustende schuld, vormen ze geen rijkdom. Gescheiden oudere mensen die hun pensioentje moeten delen over twee huishoudens zitten helemaal in een hoek waar de knel steeds sterker voelbaar wordt.
     Zij hebben in hun jonge jaren nooit geklaagd dat ze aow premie moesten betalen om de generatie die hen heeft voortgebracht uit de brand te helpen. Dat ze nu bitter teleurgesteld zijn te worden behandeld als asociale egoïstische rijken is begrijpelijk. Ga maar door zo en dan niet klagen als de traditionele partijen straks helemaal marginaal zijn geworden en het land onbestuurbaar. Want 50+ zal geen redding voor het wankele regeren worden – maar de ellende is dan wel de schuld van het onterecht “ouderen bashen”, na de moslims de nieuwe pispaal voor de domme boosheid.

     (in antwoord op M Tex)
 2. Solonechope

  De bejaardenfluisteraar is on the roll.

 3. Prikker

  Kijk ook naar de SP en bedenk wat er gebeurt als mensen ècht moeten stemmen….

  Ze bedenken zich allemaal op verkiezingsdag en gaan weer op de ‘vertrouwde’ partijen stemmen.
  Maar op zich is ‘t geen raar verschijnsel, het CDA was jarenlang bevolkt door de ruggengraat van de oude garde… totdat ze de boel steeds schaamtelozer gingen bedriegen… op zich best een prestatie van formaat van het CDA om een zo loyale groep van je te doen vervreemden.

  • Paulraw

   ”de PvdA van 38 naar 21”

   Denk dat de badmuts toch wel het grootste probleem heeft met zijn achterban,daar helpt geen duur glimpak en pr-bureau hem vanaf.

   (in antwoord op Prikker)
   • Prikker

    De VVD heeft bewezen dat angst en valse beloftes veel betere stemmentrekkers zijn dan verantwoordelijk leiderschap en pr-bureaus kunnen opleveren.

    (in antwoord op Paulraw)
 4. John

  Flink doorgaan met ouderen “bashen” dan krijg je dit soort gevolgen. “Ouderen” zijn geen economisch te definiëren bevolkingsgroep. De manier waarop over inkrimping van zorg en verhalen van de lasten wordt gepraat binnen de marginale(!) coalitie maakt vele terecht kwaad. Er zouden geen ouderenpartijen nodig moeten zijn, maar men denkt blijkbaar met allemaal materialistische Scrooges te maken te hebben. Misschien een spiegeleffect?

  • Niegol

   tja… en toen waren er de feiten die duidelijk laten zien dat “ouderen bashen” gewoon een populistish verzinsel is. De ouderen hebben het (vergeleken bij de rest van de bevolking) erg goed in Nederland. Dat zijn gewoon de keiharde feiten, of je dat nou leuk vind of niet.

   Alles krimpt nu. T is immers crises. En er is zo te zien dus een bevolkingsgroep die zo panish is om iets bij te dragen, net als van alle andere groepen wordt gevraagd, dat ze massal achter een one issue partij aan lopen.

   Solidariteit is immers iets dat vooral voor anderen geldt, ook al weet je ondertussen verdomd goed dat geen enkele generatie na de huidige 60ers het ooit nog zo goed zal krijgen….

   Ik wacht met spanning op de partij voor de alleenstaanden met kinderen, de partij voor de tweeverdienders en de partij voor de jeugd. Dan kunnen we lekker allemaal de rekening naar elkaar toe schuiven en negeren dat we daar allemaal slechter van worden.

   (in antwoord op John)
  • Bart Matthesius

   Ouderen bashen? Het is wel erg makkelijk om jezelf in de slachtoffer rol te plaatsen. Ik ben 40, nog een jonge bloem dus wellicht heb ik makkelijk praten hoor. Het komt op mij aleen een beetje egocentrisch over om politiek op basis van leeftijd te bedrijven.

   (in antwoord op John)
 5. jansen jan

  Door die idiote opiniepeilingen hebben we nu te maken met dit rare kabinet van geven en nemen, dank zij die kiezers voor hun strategische stem. Het idiote hiervan is dat de kiezers niet voor een dergelijk kabinet hebben gekozen. Democratie?

Reacties niet toegestaan