Harde botsing VVD en PvdA over ontwikkelingsgeld

Er is frictie tussen coalitiepartijen VVD en PvdA over hoe een fonds van 750 miljoen euro uitgegeven moet worden. Het is bedoeld voor hulp en handel in ontwikkelingslanden, maar daar verstaat Lilianne Ploumen (PvdA) iets anders onder dan Henk Kamp (VVD). Ploumen wil met het geld het midden- en kleinbedrijf in kwestbare ontwikkelingslanden versterken. 
Maar daar denkt Kamp, minister van Economische Zaken, anders over. Volgens hem is het juist in de huidige economisch moeilijke tijden van belang dat een vast bedrag van het fonds naar Nederlandse bedrijven gaat, die ermee kunnen investeren in arme landen. “Die pot van Ploumen moet zo goed mogelijk worden afgeroomd ten faveure van ons bedrijfsleven”, zo citeert de Volkskrant een VVD’er die niet bij naam genoemd wordt. Ook minister van Defensie Jeanine Hennis-Plasschaert (VVD) zou ontevreden zijn over de plannen van Ploumen.

Ploumen wilde gisteren haar plannen uit de doeken doen over de toekomst van de ontwikkelingssamenwerking, maar de persconferentie daarover werd na ingrijpen van Rutte tot nader order uitgesteld. Hij wil ruzie binnen de ministerraad voorkomen en heeft de betrokkenen opgeroepen er eerst onderling uit te komen, voordat er iets naar buiten gebracht wordt.

Bron(nen):   De Volkskrant      

2 Reacties Doe mee met de discussie →


  1. Paul m van Dam

    Wedden dat de PvdA uiteindelijk de VVD weer gaat gehoorzamen. PvdA is alleen in verkiezingstijd even niet neo-liberaal want dat levert 2x zo veel zetels op (lees baantjes voor pvda-ers). De PvdA heeft nog nooit een maatregel van de VVD teruggedraaid. De VVD wel van de PvdA met hulp van de PvdA.

  2. Bert Hilhorst

    Ach in NL gaat het momenteel zo goed, dat we wel wat meer van ons verzonnen geld kunnen weg geven. In 2012 zijn we gemiddeld 3,5% van ons inkomen achter uit gegaan, in 2013 komt daar een nog forsere tik over heen.
    Het wordt voor verandering.

    .

Reacties niet toegestaan