Al Quaida richt zich op Pakistan

Het terreurnetwerk van Al- Quaida heeft voorlopig geen prioriteit meer aan aanvallen op doelen in het Westen. De islamitische terreurgroep zou op dit moment zijn pijlen richten op Pakistan, waar buitenlandse jihadisten van Al Quida moeten proberen de plaatselijk Taliban te helpen.
The New York Times meldt op basis van zegslieden bij de Amerikaanse en Pakistaanse inlichtingendiensten dat Al Quaida zijn doelen heeft bijgesteld, mede doordat Amerikaanse luchtaanvallen de slagkracht van de islamistische groep heeft aangetast. Een bewijs daarvoor is een aanval vorige maand in Zuid-Waziristan in Pakistan, waarbij een vrachtwagen veranderde in een vuurbal - kennelijk zat de truck vol explosieven die bestemd was voor een buitengewoon zware aanslag.
De leiders van Al Quida - vooral afkomstig uit Egypte, Jemen en Saoudi-Arabië - hebben een voorkeur voor spectaculaire aanslagen op westerse doelen, maar de organisatie zou nu genoegen moeten nemen met bescheidener doelen. De groep zou volgens de inlichtingendiensten nu profiteren van de opmars van de Taliban in Pakistan. "Ze ruiken bloed," zegt een voormalige CIA-medewerker die nu voor de regering-Obama werkt.
Het doel van Al Quida is de chaos in Pakistan te vergroten, waardoor een machtsovername van islamitische extremisten dichterbij komt. Het is echter onduidelijk wat precies het aandeel van Al Quaida is in het geweld in Pakistan. De meeste Al Quida-strijders komen van buiten Pakistan, en de organisatie zou huiverig zijn om de verantwoordelijkheid voor aanslagen op te eisen uit angst dat de bevolking zich tegen Al Quida keert.

Bron(nen):   The New York Times