"Foto’s van verkrachting in Abu Ghraib" (update)

Zou de plotselinge ommezwaai van de Amerikaanse president Barack Obama die aanvankelijk duizenden foto's van Amerikaanse militairen en hun Iraakse gevangenen wilde vrijgeven, maar daar vervolgens van terugkwam, zijn ingegeven door wat er op de foto's te zien is? Dat de beelden schokkender zijn dan tot nu toe gedacht? En dat de Amerikanen dus met recht moeten vrezen voor anti-Amerikaans geweld in bijvoorbeeld de Arabische landen.
Daar lijkt het wel op nu de Britse krant The Daily Telegraph meldt dat op ten minste één foto is te zien hoe een Amerikaanse militair kennelijk een vrouwelijk gevangene verkracht. Op een tweede foto zou te zien zijn hoe een tolk een mannelijke gevangene verkracht.
Het bestaan van de foto's is bevestigd door Antonio Taguba, een hoge militair die onderzoek heeft gedaan naar misstanden in Abu Ghraib. In zijn rapport uit 2004 maakte hij al melding van verkrachtingen en andere vormen van seksueel misbruik, maar het bestaan van de foto's was onbekend. Taguba toont zich in The Daily Telegraph geen voorstander van publicatie van de foto's - die 'iederen vorm van machtsmisbruik laten zien' - omdat die de Amerikaanse troepen ernstig in de problemen zouden brengen.
Op de foto's is kennelijk ook te zien hoe gevangenen seksueel worden mishandeld met stokken en draden. Als het bericht klopt, heeft Obama een niet erg juist voorstelling van zaken gegeven toen hij zei dat de foto's geen beelden bevatten die duidelijk schokkender zijn dan de tot nu toe bekende beelden. Mede op basis van die uitspraak werd gedacht dat de niet-gepubliceerde foto's vergelijkbaar zijn met de beelden die vijf jaar geleden naar buiten kwamen en waarop onder meer te zien was hoe naakte gevangenen op elkaar waren gestapeld en werden bedreigd door honden.
Update: Amerikaanse regering ontkent ten stelligste dat foto's scenes bevatten van verkrachtingen en seksuele mishandeling. Zie tweede link.

Bron(nen):   The Daily Telegraph  Reuters